Milliók élelmezése oldható meg ezzel a szuperélelmiszerrel

élelmiszer élelem étel zöldség gyümölcs
Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi tudóscsapatnak sikerült áttörést elérnie egy kereskedelmi hibrid rizs termesztésében: erőfeszítésüknek köszönhetően ez a fajta rizs már 95 százalékos hatékonysággal képes klón-magokat termelni. Ezzel a szenzációs eredménnyel pedig csökkenhet a hibrid rizs vetőmag előállításának költsége, amivel a magas hozamú, betegségeknek ellenálló hibrid fajták elérhetővé válhatnak az alacsony jövedelmű gazdák számára is. A felfedezés gazdasági hatásai szinte felmérhetetlenek, hiszen ezzel milliók élelmezési gondjai oldódhatnak meg.
Vágólapra másolva!

Az első generációs hibrid növények általában jobban teljesítenek az elődeiknél, ez a rendkívüli vitalitás azonban csak a hibrideknél előforduló jelenség. A második generációnál ez a tulajdonság már nincs meg, ha a hibrideket egymás közt szaporítják újra - írja a magyarmezogazdasag.hu.

Tehát ha egy gazdálkodó a nagy-teljesítményű hibrid fajtákat szeretné termeszteni, minden évben újra be kell szereznie a vetőmagot.

A rizs esetében, mely a fél világ számára alapvető élelmiszer, a hibridek előállítása meglehetősen költséges mutatvány, és mindössze nagyjából 10 százalék körüli termésnövekedést eredményez.

- mondta Gurdev Khush, a Kaliforniai Egyetem (UC Davis) Növénytudományi Tanszékének adjunktus emeritus professzora.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A professzor szerint az egyik kivitelezhető megoldás az lehet, ha a hibrideket klónként szaporítanák, így minden egyes generáció pontosan megegyezne.

2019-ben a UC Davis növénybiológiai és növénytudományi tanszéke munkatársainak sikerült létrehozniuk a rizsnövények saját maguk tökéletes genetikai másolatait. Ezzel a magok mintegy 30 százaléka bizonyult a szülői növény klónjának. A csapat pedig mostanra elérte a 95 százalékos hatékonyságot a klónmagok arányát tekintve.

- magyarázta egyikük.

A tudós szerint ez a módszer más élelmiszernövényeknél is alkalmazható. A rizs egyébként más gabonafélék genetikai modelljeként is szolgál, mint például a kukorica és a búza, és ezek a növények jelentik a legfőbb alapvető élelmiszereket a világ számára.