Meglepődik, ha megtudja, mit jelent a Trabant neve

Trabant 601
Vágólapra másolva!
A Trabant egy olyan autómárka, amely immár a legendákba írta magát, olyan kultikus jármű, amely mindig is a popkulturális világunk része marad. A nevének eredete azonban egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint gondolnánk - írja a promotions.hu. 
Vágólapra másolva!

A formája is olyan ikonikus, hogy azonnal felismerhető. A személygépkocsi keletnémet eredetű, a német VEB Sachsenring gyártotta annak idején.

A Trabant 601 modell Forrás: Karner Miklós - Retro Mobil

És hogy mégis mikor gurult le az első darab a gyártószalagról? Ez bizony nagyon régen történt, még 1957-ben, november 7-én. Ráadásul a Trabant több minden szimbóluma is lett az évtizedek alatt: a 601-es a kelet-közép-európai rendszerváltozásoknak volt az egyik megjelenítője, míg maga a márka a kelet-európai autógyártásnak lett a megtestesítője. Ez egy kultikus jármű, amely nélkül el sem tudjuk képzelni a nyolcvanas éveket. Szinte hihetetlen, de

Trabantból 3 millió készült el az évtizedek alatt, ameddig gyártották,

a legtöbb pedig az ikonikus, már előbb is említett 601-esből.

De vajon mégis mit jelenthet a Trabant, mint elnevezés?

Valószínűleg ez az a kérdés, amit sokan nem tudnak pontosan, és ahogy haladunk előre az időben, úgy lesznek egyre kevesebben, akik ismerik a kérdésre a helyes választ. Pedig egy igazán egyszerű dologról van szó. A Trabant ugyanis a Szputnyik orosz szó fordítása, azaz annyit jelent, hogy kísérő, útitárs. De a kezdetek kezdetén még nem így hívták, hiszen 1957 és 1959 között AWZ P50 volt a neve.