A Genesis kriptohitelező csődöt jelentett, gyarapítva az FTX tőzsde tavalyi összeomlása miatt kialakult ágazati válság áldozatainak számát.

A Genesis csődvédelmet kért hitelező egységeinek egy New York-i bíróságon. Ez lehetővé teszi a társaság számára, hogy szerkezeti átalakítása során is tovább működjön. Korábban megszűnt egyebek között a Celsius Network és a Voyage Digital, ügyfeleik több milliárd dollárja veszett oda.

A Genesis és anyavállalata, a Digital Currency Group november óta tárgyal a hitelezőkkel.

Derar Islim, a Genesis ideiglenes vezérigazgatója azt mondta: a csődvédelem alatt végrehajtandó szerkezetátalakítás a leghatékonyabb módja annak, hogy megőrizzük az eszközöket és a lehető legjobb eredményt érjük el valamennyi érdekelt fél számára.A cég bíróság elé terjesztett iratai szerint hitelezőinek száma meghaladja a 100 ezret, az 50 legnagyobb ügyféllel szemben fennálló tartozása pedig mintegy 3,4 milliárd dollár, ugyanakkor a Genesis eszközeinek és kötelezettségeinek összege egyaránt 1-10 milliárd dollár közötti.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

A múlt héten az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) pert indított a Genesis Global Capital és egy vele együttműködő másik cég, a Gemini Trust Company ellen (amely a Gemini kriptotőzsde tulajdnosa), azt állítva, hogy nem bejegyzett értékpapírokat kínáltak. Gary Gensler, a SEC elnöke akkor azt mondta, hogy a Genesis és a Gemini "megkerülte a befektetők védelmét szolgáló közzétételi követelményeket".

A Genesis és a Gemini 2021 februárjában kezdte el kínálni a Gemini Earn programot egyéni befektetőknek, és befektetők százezreit sikerült megnyerniük több milliárd dollár értékű kriptovalutával. Tavaly novemberben azonban a Genesis váratlanul leállította a programot, mert az FTX kriptovaluta-tőzsde összeomlása után olyan jelentős forráskivonás-hullám indult el, amit nem tudott teljesíteni.