Mintha egy mesébe csöppentünk volna, olyan ez a kis holland falu. Az Overijssel tartományban lévő Giethoorn egy olyan kivételes hely, ahol csak gyalog vagy hajókkal lehet közlekedni. Autókat ide egyáltalán nem engednek be - írja a promotions.hu.

A falut állítólag menekültek fedezték fel 1230 táján, akik bizarr módon több elhullott kecske szarvára bukkantak itt, innen jött a Giethoorn név is, ami kecskeszarvat jelent.  A falu régi részén nem voltak utak (bár végül egy kerékpárutat építettek hozzá), és minden közlekedés vízi úton történt a sok csatorna egyikén keresztül. A giethoorni tavakat tőzegkitermeléssel alakították ki. 

Nemzetközi hírnévre a XX. század közepén tett szert, miután Bert Haanstra holland filmrendező itt forgatta híres Fanfare című vígjátékát. A falu ennek köszönhetően modernizálódott, méghozzá kerékpárutakkal. 

A településen közel 3000 fő él, de rengetegen látogatják a turistalátványossággá vált kis ékszerdobozt. Főleg kínai turisták rajonganak a helyért, évente körülbelül 200 ezer kínai turista érkezik megcsodálni.

Képes összeállítás a meseszerű faluról:

Giethoorn Hollandián belül és külföldön is népszerű turisztikai célpontForrás: Shutterstock

A holland Velence

Sokan Velencéhez hasonlítják a bájos kis falut, pedig azért elég sok a különbség. Giethoorn Velencével ellentétben egy csendes, hűvösebb hely. A falucska a 18. századi nádtetős házakkal, a köztük csordogáló vízzel és a több, mint 150 kis fahíddal olyan, mintha egy valóságos tündérmesébe csöppentünk volna bele.

Egy hosszú, több kilométer hosszú csatornarendszer folyik keresztül a falun, aminek a mélysége csupán 1 méter.

Giethoorn különlegessége továbbá, hogy a szomszédok meglátogatása itt nem autókkal, hanem ladikkal, kenuval vagy az úgynevezett „suttogó hajó"-val történik - ezek nagyon halk, elektromos motorral közlekednek. Környezetvédelem szempontjából a legjobb hely, ahol sem autók, sem buszok káros kipufogója nem szennyezi a levegőt.