A legenda szerint egy aprócska épület ihlette a hagyományos brit rendőrsisakot

rendőr, sisak
Vágólapra másolva!
Egy népszerű legenda szerint a hagyományos brit rendőrsisakot egy kisváros terén felállított zárka teteje ihlette. Mutatjuk a különleges turistalátványosságot, ahol ma már esküvőt is lehet rendezni.
Vágólapra másolva!

Egy angol kisváros, Castley Cary helyi tanácsa 1779-ben úgy döntött, hogy szükség van egy kis zárka felállítására a település Bailey Hill nevű utcájában. Így készült el az úgynevezett Kerekház (Round House), amely a legenda szerint a hagyományos brit rendőrsisakot is ihlette – írja az Atlas Obscura.

A legenda valóságtartalmát nehéz pontosan megítélni, azonban a Kerekház teteje valóban hasonlít a klasszikus brit rendőrsisak alakjára.

Az ideiglenes zárka költségeit három kisebb jótékonysági alapítvány pénzeszközeiből különítették el. A funkciója pedig az volt, hogy rendbontó részegeket zárjanak be, amíg kijózanodnak. Emellett azokat is bezárhatták ide, akik arra vártak, hogy egy bíró foglalkozzon az ügyükkel.

A Kerekház megépítésének költsége végül 23 font volt. Az építmény két vasráccsal rendelkezik a szellőztetéshez.

Arról nincsenek hiteles feljegyzések, hogy pontosan hány embert zártak be a Kerekházba. Az idő múlásával azonban megszűnt ideiglenes zárkaként funkcionálni az épület. Ma már elsősorban turistalátványosság, nemrég pedig azt is engedélyezték, hogy esküvőket tartsanak az építményben.

A Kerekház ma is bárki számára megtekinthető, a helyi Piacház mögött. Az épület kulcsát ennek információs pontján lehet elkérni, amely hétköznap délelőttönként tart nyitva.

(Cikkünk kiemelt képe illusztráció!)