A hazai gazdaság sokat profitál a Magyarország és Mexikó közötti együttműködés fejlődéséből, számos magyar vállalat erősíteni tudta jelenlétét a latin-amerikai ország piacán - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mexikóvárosban.

A tárcavezető arról számolt be, hogy Mexikó az utóbbi időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül, és mára a legfejlettebb iparral rendelkező tizenöt ország közé tartozik a világon.

Magyarország számára Mexikó az első számú partner Latin-Amerikában, az együttműködés, a helyi gazdaság és ipar fejlődéséből pedig magyar vállalatok is sokat profitálhattak az elmúlt években. "Azért dolgozunk, hogy ez a jövőben is így legyen" - szögezte le.

"Az elmúlt időszak erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült évente egymilliárd dollár fölött stabilizálni a kereskedelmi forgalmunkat, jelentős magyar többlettel. A tavalyi évben is hét százalékos növekedést lehetett regisztrálni" - húzta alá.

Szijjártó Péter nagy eredményként értékelte, hogy egyre nagyobb a kereslet a magyar cégek termékei és szolgáltatásai iránt, főként a digitális építőipari tervezésben, a gyógyszeriparban, az egészségügyi eszközök gyártásában és a nyomdaiparban.

"Ezen iparágakban a magyar termékek iránti kereslet növekedése magyar beruházásokat is indukál" - közölte.

Majd komoly lehetőségnek nevezte az élelmiszerbiztonság terén "világszínvonalat produkáló" magyar cégek számára, hogy a mezőgazdaság bizonyos területein Mexikó GMO-mentesítést tervez.

Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy decemberben megindult a magyar baromfitermékek exportja, és a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a következő években a kereslet további bővülésére számíthat Mexikóban.

A miniszter idejétmúltnak minősítette a több mint húsz éve megkötött együttműködési megállapodást az Európai Unió és Mexikó között, ezért annak korszerűsítését szorgalmazta annak érdekében, hogy "a rendkívüli nehézségekkel küzdő európai kontinens profitálni tudjon a mexikói gazdasági növekedésből, ezt pedig hatékony és rugalmas aktív együttműködéssel lehet elérni".

Végezetül emlékeztetett, hogy a világ második legnépesebb katolikus országának számító Mexikót hat éve erős földrengés rázta meg, súlyos károkat okozva több templomban. Magyarország pedig vállalta a mexikóvárosi Jézus Szíve templom és a tepoztláni kolostortemplom felújítását, mintegy 600 millió forintból.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Illyés Tibor

"A Jézus Szíve templomot nemrégiben már sikerült átadni, visszaadni a hívő közösségnek, ma pedig a Mexikóváros melletti kolostortemplomnak a magyar kormány támogatásával felújított részeit adjuk át, adjuk vissza a katolikus közösségnek" - jelentette be.

"Fontos összekötő kapocs Mexikó és Magyarország között a kereszténység, a keresztény hagyományok, a keresztény örökség tisztelete" - hangsúlyozta.

"Ránk, magyarokra a világon minden olyan keresztény közösség számíthat, amely valamilyen oknál fogva bajba kerül" - tette hozzá.

Szijjártó Péter helyi kollégájával, Marcelo Ebrard Casaubonnal, a gazdasági és a kulturális miniszterrel, Raquel Buenrostro Sánchezzel és Alejandra Frausto Guerreróval, valamint helyi vállalatok vezetőivel is találkozik a nap folyamán.