Űrkikötőt kap egy parányi ország, amely abból él, hogy jó helyen fekszik

föld világűr
Vágólapra másolva!
Afrika hamarosan új űrkikötőt kaphat, miután Dzsibuti partnerségi megállapodást írt alá egy műholdak és űrrakéták kilövésére szolgáló létesítmény megépítésére. Ez pedig jelentős lendületet adhat Afrika űriparának.
Vágólapra másolva!

Hamarosan új űrkikötő épülhet Afrikában, miután Dzsibuti partnerségi megállapodást írt alá a Hong Kong Aerospace Technology nevű vállalattal. A cél egy műholdak és űrrakéták kilövésére alkalmas létesítmény megépítése az ország északi Obock régiójában – írja a Quartz.com.

Az előzetes megállapodás szerint a dzsibuti kormány biztosítja a szükséges földterületet (legalább 10 négyzetkilométer, minimum 35 éves futamidőre), illetve minden segítséget megad a létesítmény építéséhez és működtetéséhez.

Az egymilliárd dolláros költséggel tervezett projekt magában foglalja a szükséges elektromos hálózat és az autópálya megépítését is. A megállapodást Dzsibuti elnöke, Ismail Omar Guelleh írta alá, a projekt pedig a következő öt évben fejeződhet be.

Dzsibuti kicsiny területe más szempontból is fontos több nagyobb gazdasági és katonai erejű ország számára, a részletekről ebben a cikkében írt az Origo:

Az űrkikötő létrehozása hatalmas mérföldkő lenne Afrika számára, ugyanis

ez lenne a kontinens első orbitális űrrepülőtere.

Az elemzők szerint ezzel jelentősen fellendülhet az afrikai űripar, amely eddig erős lemaradásban volt a világ más térségeihez képest.

A Space in Africa kutatócég 2022-es ágazati jelentése alapján

az afrikai űr- és műholdipar értéke több mint 19,6 milliárd dollárra nőtt.

Ezt elsősorban 14 ország teljesítménye adja össze, melyek eddig 52 műholdat lőttek fel a világűrbe.

Az élvonalban Dél-Afrika, Egyiptom, Algéria, valamint Nigéria áll. Ezek mindegyike több mint öt műholdat bocsátott fel. A kelet-afrikai országok űriparának fejlesztését támogatja az Egyenlítőhöz való közelségük is, mivel innen, más területekhez képest, alacsonyabb energiaigénnyel lehet objektumokat fellőni az űrbe.