Egy magyar bank nevében csaltak ki milliókat egy szigethalmi férfitől

Illusztráció, csalás, átverés, becsapás, bankkártya,
Secure e-bank system to prevent scam, client of e-commerce, electronic services make purchase online concept. Cropped close up image man sit on sofa with laptop holds credit card buying on internet
Vágólapra másolva!
Elképesztő módszerességgel vették rá áldozatukat az adathalászok, hogy egy számlaszámra utaljon el nyolcmillió forintot - írta honlapján a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A csalásban hárman vettek részt, az egyik felhívta a férfit egy magyar bank nevében, hogy a számláját adathalászok támadták meg, majd továbbadta a telefont a társának, aki bankbiztonsági szakembernek mondta magát, majd a harmadiknak, aki ügyintézőként mutatkozott be.

A csalók felkészültek voltak, záporoztak a kérdések és javaslatok, még egy program letöltését is javasolták áldozatuknak.

Meggyőzték a férfit, hogy utaljon át nyolcmillió forintot egy "technikai számlaszámra", hogy az biztonságban legyen. A férfi el is utalta a pénzt.

A szerencséje az volt, hogy feltűnt neki, hogy sokáig tartják vonalban, ezért megkérte egy kollégáját, hogy hívja fel a csalók mondotta bank ügyfélszolgálatát. Ekkor kiderült, hogy az adathalászok által mondott tranzakció nem létezik, a csalók le is tették a telefont.

A férfi a pénzt azonban már elutalta, a rendőrség öt nap nyomozás után kapta el a csalókat, és a férfi tízezer forint híján visszakapta a pénzét.

A rendőrség javaslatai a hasonló csalás elkerülése érdekében:

  • Ne telepítsen ismeretlen alkalmazást!

  • Ne adja meg idegennek netbankja, bankszámlája adatait, PIN, illetve CVC kódját!

  • Ne engedélyezzen idegennek távoli hozzáférést!

  • Ne utaljon idegennek pénzt!

  • Ne higgye el a banki ügyintézés ilyetén módját, ellenőrizze vissza számlakezelő pénzintézeténél!