Eláruljuk, hogy miért egyre népszerűbbek a papírtérképek

barátnők utazás fényképezőgép városnézés térkép
Vágólapra másolva!
Miközben napjainkban a digitális térképeken alapul a hétköznapi navigáció, a fiatalok egyre jobban kedvelik a hagyományos, papíralapú térképeket. A térképeladások folyamatos növekedése arra utal, hogy a Z generáció újra divatba hozhatja a klasszikus térképeken alapuló tájékozódást.
Vágólapra másolva!

Az 1880-as években egy iraki régész, Hormuzd Rassam talált egy kis faragott táblát, amelynek közepén Babilont ábrázolták, egy hatalmas tengerrel körülvéve. A történészek ezt a nagyjából 2500 éves táblát tartják a legkorábbi létező világtérképnek.

Ma már nemcsak ezek az ősi ábrázolások, de még a „modern" térképek is furcsának tűnhetnek.

Napjainkban ugyanis az olyan alkalmazások, mint például a Google Maps, azonnal kéznél vannak az okostelefonokon, ráadásul egyetlen kattintással elérhetővé teszik a világ szinte összes utcáját digitális térképen.

Nem meglepő, hogy a mai ember nagyban támaszkodik a digitális tájékozódási megoldásokra. 2022-ben a United Tires gumiabroncs-kiskereskedő cég végzett egy kutatást, melyben arra jutottak, hogy az egy főre jutó legtöbb autóval rendelkező 20 amerikai városban az autósok 93 százaléka GPS-re támaszkodik a közlekedéshez – írja a The Wall Street Journal.

A fiatalok újra népszerűvé tehetik a hagyományos térképeket Forrás: Shutterstock

Noha a digitális térképek nagy teljesítményűek, mégsem tökéletes navigációs eszközök. A telefonok akkumulátorai lemerülhetnek, és nem mindenhol érhető el mobiljel. Ugyanakkor a hagyományos, papíralapú térképek gyakran sokkal közelebb hozzák a térkép használóját a felfedezendő környezethez.

Sokak számára a klasszikus térképek nemcsak nosztalgikus hangulatot árasztanak, de azt is jobban lehetővé teszik, hogy az ember valóban felfedezze a tájat

– ne csak annak digitális leképeződését.

Talán ez az egyik fő oka annak, hogy a papíralapú térképek egyre népszerűbbek. Az Ordnance Survey, Nagy-Britannia nemzeti térképügynökségének szóvivője szerint az egyedi készítésű térképek eladásai 2020-ban robbanásszerűen megugrottak.

A növekedés 144 százalékos volt a megelőző évhez képest. Egy évvel később, 2021-ben, további 28 százalékos növekedést tapasztaltak a piacon.

Mindeközben az észak-amerikai American Automobile Association (AAA) 2022-ben 123 százalékkal több térképet készített, mint 2021-ben. A szervezet egyik képviselője szerint a 1995 és 2010 között született Z generáció tagjai körében kiugróan népszerűek a klasszikus térképek.

Miközben az iparági beszámolók szerint a papíralapú térképek iránti kereslet évről évre nő, ennek gyakran esztétikai okai is vannak.

Számos új térkép ugyanis inkább szép, mint praktikus. Emellett vannak olyan különleges darabok, amelyek a táj egy-egy jelentéktelennek tűnő elemét (például a legszebb kaktuszokat) emelik ki. Éppen az lehet tehát vonzó a fiatalok számára, hogy a papíralapú térképek a világ sokkal izgalmasabb felfedezési lehetőségeit kínálják, szemben a tiszta funkcionalitást biztosító digitális térképekkel.