Elon Musk álma Kínában valósulhat meg, ugyanis egy kínai kutatóintézetben sajtóhírek szerint befejezték az első a vákuumvonat (hyperloop) tesztfutásait egy teljes méretű utaskapszulával. 

A China Space News nyomán a Blikk arról számolt be, hogy a Pekingtől 200 kilométerre lévő Datongban található szupravezető mágnesvasúti tesztpályán három tesztfutást hajtottak végre. A projekt célja, hogy végül a vonat 1000 kilométeres vagy annál nagyobb sebességgel szállítson utasokat és rakományt egy vákuumcsőben. Ha sikerrel járnak, ez lehet a világ leggyorsabb földi közlekedési technológiája.

A január 14-i tesztfutások során a kapszula a jelentés szerint egyelőre csak 50 km/órás sebességgel „vánszorgott", és minden alkalommal 210 méteres távolságot tett meg. A létesítményt építő és működtető China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) védelmi vállalat – amely korábban fejlett fegyverrendszerek, például hiperszonikus rakéták fejlesztésében vett részt – közölte, hogy a kritikus összetevők – köztük a szupravezető mágnes, a nagy teljesítményű elektromos rendszerek, az AI biztonsági vezérlők, a vezeték nélküli kommunikációs eszközök és az érzékelők – a tesztek során a tervek szerint működtek, megnyitva az utat a jövőbeni, nagyobb sebességű kísérletek előtt.

A kínai szupervonat 1000 kilométeres sebességgel száguldhat majd egy vákuumcsőben (a képen egy makett látható, illusztráció)Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

A jelenleg forgalomban lévő leggyorsabb nagysebességű vonatok 350 km/órás sebességgel közlekednek.

A SpaceX alapítója, Elon Musk 2012-ben vetette fel először a „hyperloop" csővonat ötletét, hogy a szárazföldi közlekedést extrém sebességre emelje. Azért hozta létre a The Boring Companyt, hogy az ötletet életre keltse. Még az is komolyan felmerült, hogy Musk cége megépítene egy Bécs-Pozsony és Pozsony-Budapest vonalat is.

A pénzügyi gondok és a technikai kihívások azonban árnyékot vetettek ezekre a projektekre. A Boring Company állítólag tavaly lebontotta tesztalagútját, hogy helyet csináljon a SpaceX-alkalmazottak parkolójának.

Kína későn szállt be a hyperloop-játékba, a projektcsapatnak azonban kevesebb mint egy évbe telt, hogy a datongi tesztpálya építkezésének megkezdése után befejezze az első tesztet. A China Space News szerint ezt a teljesítményt az innovációnak és az erős kormányzati támogatásnak köszönhetően sikerült elérni.

Kína későn szállt be a hyperloop-játékba, de végül mindenkit megelőzhet (a képen egy  másik, 620 km/óra sebességre képes kínai szupervonat)Forrás: STRINGER / IMAGINECHINA VIA AFP

Kína jelenleg a világ legnagyobb nagysebességű vasúthálózatát működteti, amelynek teljes hossza meghaladja a 42 ezer kilométert. A kormány azt tervezi, hogy 2025-re 400 km/h-ra növeli a vonatok maximális sebességét. A tengerparti Csingtao városában már megépült egy 600km/h végsebességű mágnesvasút prototípusa és tesztvonala.

Egyes katonai szakértők úgy vélik, hogy a Datong hiperloop létesítményben kifejlesztett új technológiák, mint például az elektromágneses meghajtás és az energiagazdálkodási rendszerek, felhasználhatók a védelemben. Valószínű, hogy a CASIC ezért is érdekjelt projektben.