Nagy változás jöhet a bankszámláknál, jól járhatnak az ügyfelek

banki ügyintézés ügyfélszolgálat ügyfélszolgálati munkatárs bank, bankfiók, ügyfélszolgálat
Budapest, 2011. november 24. Egy banki munkatárs egy ügyfélnek ad tájékoztatást a K&H Bank (K&H Bank) Vigadó téri fiókjában, Budapesten. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentené a kormány a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját - derül ki a kormany.hu oldalán közzétett jogszabálytervezetből. Ezzel a módosítással az alapszámlák nyártól felvennék a versenyt a piacon kínált többi számlacsomaggal.  
Vágólapra másolva!

Változtatna a kormány a bankoknál igényelhető lakossági alapszámlákra vonatkozó feltételeken - derült ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium által közzétett tervezetből.

A módosítás az alapszámla maximum díját érintené.

Jelenleg minden évben a megelőző év utolsó napján érvényes bruttó minimálbér 1,5 százaléka lehet a maximum havidíj összege, ez alapján 2023-ban 3000 forint.

Illusztráció Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A javaslat szerint a 1,5 százalékos arányt csökkentené a kormány mindössze 0,5 százalékra, ami azt jelentené, hogy az alapszámlák maximum havidíja a mostani harmadára, vagyis 1000 forintra csökkenne 2023-ban.

Eszerint valamennyi banknak csökkentenie kellene az alapszámla havidíját, és ezzel a módosítással több pénzintézetnél már versenybe is tudna szállni ez a számlacsomag a többivel.

Fontos, hogy ha valaki alapszámlát szeretne nyitni, akkor előtte be kell zárnia a meglévő számláját, mivel ilyen típusú számlát csak az nyithat, akinek nincs rendelkezési jogosultsága más fizetési számla felett.

Mi az alapszámla?

Az alapszámla olyan bankszámla szolgáltatás, amit bárki igénybe vehet attól függetlenül, hogy mennyi a jövedelme. Az alapszámla maximális havidíját jogszabály határozza meg, jelenleg az előző évi minimálbér 1,5 százaléka, ez csökkenne most 0,5 százalékra. Az alapszámlához ingyenes bankkártya és átutalási lehetőség, valamint limitált összegig ingyenes készpénzfelvétel jár.

A módosítás az alapszámlához való hozzáférésről, az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) kormányrendeletet érintené. A tervezet szerint a rendelet a kihirdetését követő negyedik hónap első napján lépne hatályba. Társadalmi egyeztetésre 2023. február 1-jéig van lehetőség. Ha tehát a tervezetből valamikor február elején kihirdetett kormányrendelet lesz, akkor június első napjaiban változhat a maximális díja az alapszámlának, azaz ekkortól kell levinniük a bankoknak a havi díjat legalább 1000 forintra – írja a Bank360.hu.