Egy egész New York-i háztömböt árul Mexikó leggazdagabb embere

milliárdosok, 2021, Carlos Slim Helú
Mexican tycoon Carlos Slim smiles during a press conference at the Inbursa office in Mexico City, on October, 16, 2019. (Photo by ALFREDO ESTRELLA / AFP)
Vágólapra másolva!
Mexikó leggazdagabb embere, Carlos Slim úgy döntött, ideje eladni a manhattani Fifth Avenue mentén fekvő hatalmas házát. A 120 éves épület listaára 80 millió dollár.
Vágólapra másolva!

Különleges New York-i ingatlant árul Carlos Slim üzleti mágnás, Mexikó leggazdagabb embere. A manhattani Fifth Avenue mentén fekvő háztömb (úgynevezett townhouse) ára 80 millió dollár (kb. 29,2 milliárd forint). Slim egyébként 2015-ben már meghirdette az ingatlant, akkor ugyancsak 80 millió dollárért – írja a Dirt.com.

A Beaux-Arts stílusú ház 1899 és 1901 között épült, és a nyolcemeletes, vörös téglaépület rusztikus mészkőalapzaton áll, több mint 8 méteres homlokzattal. Az ingatlan közvetlenül a Metropolitan Múzeum bejáratával szemben található.

A hatalmas és minden igényt kielégítő otthon első tulajdonosa és lakója Benjamin Newton Duke dohánymágnás és felesége, Sarah volt. A házaspár és leszármazottai több mint 100 éven át birtokoltak és lakták a házat. Az 1930-as és 40-es években a család Karl Bock modernista tervezőt bízta meg azzal, hogy a francia stílusú belső tereket néhány feltűnő kiegészítéssel gazdagítsa.

Idővel különálló lakásokra osztották fel a házat, melyben több kulturális teret is létrehoztak, az alagsort pedig orvosi rendelővé alakították. 2005-ben Benjamin Newton Duke unokája 50 millió dollárért eladásra kínálta az ingatlant. Akkoriban ez volt a legdrágább townhouse típusú ingatlan a piacon, ennek ellenére gyorsan vevőre talált. 2006-ban Tamir Sapir ingatlanmogul vette meg, 40 millió dollárért. A vállalkozó 2010-ig tartotta meg a házat, majd továbbadta Carlos Slimnek 44 millióért. A vásárlás idején Slim azt tervezte, hogy a házban lakik majd, amikor New Yorkban jár.

A 250 négyzetméteres telken elterülő pazar, francia reneszánsz ihletésű ház belső terei több mint 25 szobát foglalnak magukban, amelyek 1858 négyzetméternyi lakótérben oszlanak el. Az ingatlanban nyolc hálószoba és tíz fürdőszoba található, ám a hirdetésekben közölt alaprajzok azt nem részletezik, hogy jelenleg mely terek nyilvánosak és melyek privát lakóterek.