Justin Bieber is beállt azoknak az előadóknak a sorába, akik az elmúlt években eladták a zenei katalógusaikhoz fűződő jogokat. A vásárló most is a zeneipar egyik legkülönösebb vállalata volt.

Justin Bieber eladta a zenei katalógusához fűződő jogokat. A vásárló a Hipgnosis Songs Capital volt, amely a hírek szerint 200 millió dollárt (kb. 73 milliárd forint) fizetethetett a jogokért – noha az üzlet pontos paramétereit nem hozták nyilvánosságra.

A lépés azt jelenti, hogy a Hipgnosis minden alkalommal pénzt kap majd, amikor a tulajdonukban lévő dalokat nyilvánosan lejátsszák. Az új tulajdonos a Blackstone pénzügyi óriás és a brit Hipgnosis Song Management 1 milliárd dolláros közös vállalkozása – írja a BBC.

A 290 dalos Bieber-katalógus minden olyan dalt magában foglal, melyet az előadó 2021. december 31. előtt jelentetett meg.

Justin Bieber eladta a zenei katalógusához fűződő jogokatForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Kevin Winter

Az elmúlt években a művészek egyre gyakrabban adták el a katalógusaikhoz fűződő jogokat nagyvállalatoknak. Olyan sztárok döntöttek így, mint Justin Timberlake vagy Shakira, és a vevő mindkét esetben a Hipgnosis volt. Rajtuk kívül elsősorban idősebb sztárok döntöttek az eladás mellett, mint Bob Dylan vagy Bruce Springsteen. Utóbbiak a Sonynak értékesítették a jogokat, és Springsteen például 500 millió dollárt keresett az üzleten.

A Hipgnosis a zeneipar egyik legkülönösebb vállalata. A cég Hipgnosis Songs Fund nevű alapkezelőjét 2018 júliusában vezették be a londoni tőzsdére. A vállalkozás célja, hogy ismert zenészek katalógusainak jogait szerezze meg, majd nagy intézményi befektetőket hív meg, hogy azok részesedjenek a bevételből.

A társaság alapítója, Merck Mercuriadis korábban azt mondta, hogy a slágerek jogai értékesebbek lehetnek, mint az arany vagy az olaj.