Hatalmas összeggel kerülné el a kormányzat a 2023-as recessziót

Vágólapra másolva!
Több ezer milliárd forintos hitelkerettel segíti a kormányzat a gazdaságot, hogy 2023-ben Magyarország elkerülje a recessziót - hangzott a Baross Gábor Újraiparosítási programról szóló budapesti háttérbeszélgetésen. 
Vágólapra másolva!

Ezzel a programmal (Baross Gábor Újraiparosítási program) a kormány kiegészíti a már futó programokat, mint a Széchenyi-kártya-program, vagy az MFB és Eximbank által futott programokat - mondta Lóga Máté csütörtökön egy háttérbeszélgetésen Gazdaságfejlesztési Minisztériumban Budapesten. Összessen tehát 3000 milliárd forrás áll majd 2023-ban a cégek részére - tette hozzá a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár.

Központi szerepet tölt majd be a mostani programban az Eximbank Fotó: Origo

Lóga ismertetése szerint a mostani gazdasági környezetben nagyon magasak a piaci kamatok, ezért is kellett lépni. Mindezek mellett több hitel esetében hamarosan a vállalatoknak jelentős összeget kellett volna visszafizetnie, és ennek a kockázatát most a komrány minimalizálni szeretné azzal, hogy ezek a cégek nem kerülnek nehéz helyzetbe - mondta az államtitkár. Itt a 2020-ban felvett hitelekre gondol a kormányzat, ez közel 300 milliárd forint lehet.

A TEÁOR-kódok alapján jelentkezhetnek majd a cégek, a nagyvállalatok már most nagyon nyitottak a hitel iránt. Az 500 millió forintos bevétel alatti cégek várhatóan maradnak a Széchenyi-kártya programnál, és akik ebből nem részeültek, azok vehetnek majd részt a Baross-programban - mondta Lóga Máté az Origo kérdésére.

Forintban hat százalékos kamatot kínálnak a programban részt vevőknek, míg euróban 3,5 százalékot. Ha zöld programot valósít meg valaki, akkor 5 százalék a forintkamat, és 3 százalék az euró.

A Baross Gábor Program kapcsán fontos megjegyezni, hogy ez visszatérítendő hitel, tehát a költségvetést jóval kisebb mértékben befolyásolja. A 700 milliárdos forrás most is rendelkezésre áll. Szakmai tapasztalat, hogy a visszatérítendő hiteleknek sokkal nagyobb gazdaságfejlesztő hatása van, mint a nem visszatérítendő hiteleknek.

Alkalmazkodtak a cégek a magas energiaárakhoz

Lóga Máté kérdésre elmondta, korábban tárgyaltak a gazdasági szereplőkkel az energiaválság hatásairól.

tette hozzá. A magas energiaárakhoz a cégek egy jelentős része alkalmazkodott, és az ipari termelés továbbra is tartósan pozitívban maradt. Egy belső alkalmazkodás is történt - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A vállalatok alkalmazkodtak a magas energiaárakhoz Forrás: ALL RIGHTS RESERVED/Bertalan Soos

Nagyon hektikus mostani gazdasági helyzet, ez főleg a háborúnak "köszönhető", és mostnai látható javulás egyelőre törékeny, és nagyon gyorsan változhat - mondta egy másik kérdésre Lóga Máté. Bízik benne, hogy az év végére egyszámjegyű lehet az infláció.

Megkötés nélküli hitelek

A Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogrammal (BGH) hazánkban a valaha volt egyik legnagyobb, 700 milliárd forintos hitelprogram indul meg 2023. februártól. Ezzel a kormány 2023-ban már mintegy 3000 milliárd forintnyi, azaz a GDP 4 százalékának megfelelő finanszírozási forrást biztosít a vállalatok számára a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi-kártya-programokon (SZKP) keresztül – közölte korábban a szaktárca.

A programot lebonyolító Eximbank a vállalatok számára nem csupán export-, hanem valamennyi célra felhasználható forint és euró alapú hitelt nyújt, így beruházási és forgóeszközhitel is elérhető.

A vállalatok méretmegkötés nélkül vehetik fel a hiteleket, így a kis- és középvállalatok mellett a nagyvállalatok is hozzáférnek a kedvezményes forrásokhoz. Ezek a hitel méretétől függően kereskedelmi bankokon, vagy közvetlenül az Eximbankon keresztül érhetők el, de minden hitelfelvétel mögött az Eximbank által biztosított forrás áll majd.

Nagy segítséget kapnak az ipari termelő vállalatok Forrás: Origo

A program rendkívüli segítséget jelent a vállalkozásoknak abban, hogy a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is olcsó forrásokhoz jussanak, valamint lehetőséget biztosít, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési hitelprogramjában korábban felvett, 2023 során nagy összegben lejáró hiteleiket refinanszírozhassák. Ezek lejáratával a vállalati hitelek refinanszírozási kockázata jelentősen megnő, mivel a korábbi alacsony, 2,5 százalékos kamatszintekkel szemben a magyar vállalatok 20 százalék feletti hitelkamatokkal szembesülnek, ezzel pedig a hitelfelvételeik ellehetetlenülnek.

A Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogram hiteltermékei azonban rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamattal lesznek elérhetők: forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euróhitel esetében jellemzően legfeljebb 3,5 százalékos szinten.

A program ráadásul az energiahatékonyságot javító beruházásokhoz még ennél is kedvezőbb kamatokat kínál.

A Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogramot az Európai Unió által megszabott versenyjogi szempontok alapján alakították ki. Az egyes alprogramok részletei hamarosan elérhetők lesznek az Eximbank honlapján. A hitelprogram összességében nagyban hozzájárul, hogy 2023-ban elkerüljük a recessziót, a gazdasági növekedés elérje a 1,5 százalékot, hogy innen elrugaszkodva a magyar gazdaság újra dinamikusan, 4 százalék felett növekedjen 2024-ben.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram a következő alprogramokból áll:

  • Baross Gábor Újraiparosítási forgóeszközhitel
  • Baross Gábor Újraiparosítási beruházási hitel
  • Baross Gábor Újraiparosítási zöldhitel
  • Baross Gábor Újraiparosítási lízing
  • Exim Export-előfinanszírozó beruházási hitel
  • Exim Export-előfinanszírozó forgóeszközhitel
  • Jövő exportőrei beruházási hitel
  • Jövő exportőrei forgóeszközhitel