A becslések szerint 2023 elején már több mint kétmilliárd weboldal létezett a világon, azonban ezek közül mindössze néhány uralja az internetes forgalom jelentős részét. Most egy friss kutatás összesítette a világ 50 leglátogatottabb weboldalát.

A világszerte működő weboldalak egy része vagy teljesen inaktív, vagy alig bonyolít valamilyen forgalmat. A másik végponton pedig egy maroknyi olyan oldal található, amely a globális forgalom oroszlánrészét tudhatja magáénak.

A SimilarWeb adatai alapján a Visual Capitalist összegyűjtötte, melyek napjainkban a leglátogatottabb weboldalak. A listát, nem meglepő módon, a Google vezeti, napi több mint 3,5 milliárd kereséssel. Ezzel a Google stabilan az internetes információszerzés legfontosabb forrása.

A Google anyacégének (Alphabet) dominanciája azonban itt nem áll meg, mivel a vállalat tulajdonában van a YouTube is. Ennek a két weboldalnak a súlyát jól mutatja, hogy ketten nagyobb forgalmat bonyolítanak, mint az utánuk következő 48 weboldal együttvéve.

A Google havi forgalma 85,1 milliárdos, míg a YouTube-é 33 milliárdos. Ezzel szemben a harmadik helyen álló Facebook forgalma „csupán" 17,8 milliárd, míg a negyedik Twitteré 6,8 milliárd.

A Google magasan vezeti a leglátogatottabb weboldalak globális toplistájátForrás: Shutterstock/Castleski

Az első 10-be az alábbi oldalak fértek még be (sorrendben), a havi forgalom alapján: Instagram (6,1 milliárd), baidu.com (5 milliárd), Wikipedia (4,8 milliárd), yandex.ru (3,4 milliárd), yahoo.com (3,3 milliárd), Whatsapp (2,9 milliárd).

A toplistát a közösségi média platformok és a keresőmotorok uralják. A top 10-ben csak a YouTube, a Wikipedia, valamint a Yahoo nem ebbe a két kategóriába tartozik. Emellett az élbolyban az amerikai dominancia is egyértelmű. A top 10-es listán mindössze két, nem amerikai székhelyű weboldal található, a kínai baidu.com és az oroszországi yandex.ru – mindkettő keresőmotor.

Az 50-es lista egészére is érvényes az amerikai dominancia. A listán szereplő weboldalak közül 30 amerikai székhelyű, és ezeket elsősorban hatalmas technológiai vállalatok üzemeltetik.

Mindeközben az Amazon csak a 12. helyre fért fel, 2,6 milliárdos havi forgalommal. A 17. helyen álló Netflix 2 milliárdos forgalma viszont már csak alig előzi meg a TikTokot. Utóbbi a 18. helyen áll, és az elmúlt években az egyik legnagyobb növekedést produkálta.

A legutóbbi kutatás óta olyan jelentős szereplők estek ki a top 50-ből, mint a Walmart és a PayPal, miközben a Samsung felkerült a listára.

Amerikai székhelyű weboldalak a meghatározók az összeállításbanForrás: Origo

Az internetes forgalom vizsgálatakor nehezen megkerülhetők a legnépszerűbb, felnőtt tartalmakat szolgáltató weboldalak. Ezek közül a legnagyobb forgalmat bonyolító szereplők stabilan állnak a top 20-ban, és megelőzik például a Netflix havi forgalmát.

Érdekesség viszont, hogy a legnépszerűbb felnőtt weboldalak közül egyik sem amerikai székhelyű. Valójában a top 50-ben mindössze egyetlen olyan, ezen a területen működő weboldal található, melynek a székhelye az Egyesült Államokban van. Ez az oldal ráadásul szinte teljesen ismeretlen a nagyközönség számára. A 49. helyre került a havi 688 milliós forgalmat bonyolító realsrv.com. A weboldal a hirdetési tevékenységeket támogatja azzal, hogy a felhasználókat az általuk megtekintett tartalomról egy másik oldalra (általában prémium felnőtt tartalmakra) irányítja át. Ez a felnőtt weboldalak egyik legfontosabb bevételszerzési módja.