Százmillió forintos üzlet hazánkban a használt mobiltelefonok eladása

villamos fiatal nő mobiltelefon
Vágólapra másolva!
Az újracsomagolt mobiltelefonok piacterének kutatása szerint azok, akik megtartják régi telefonjukat, általában nem is használják azt, és sokan egyszerűen megfeledkeznek arról, hogy pénzt is csinálhatnának belőle. A Rejoy szeptemberi indulása óta több mint 200 millió forintot fizetett ki a platformján keresztül értékesített mobilokért - amelyek közel 40 százaléka iPhone, több mint harmada pedig Samsung gyártmányú volt.
Vágólapra másolva!

Jelentős eredményeket ért el tavaly őszi indulása óta a Rejoy, a használt és felújított okostelefonok piactere:

a bevizsgált, garanciával kínált készülékekkel és kényelmes ügyintézéssel sikeressé váló startup hazai indulása több mint 200 millió forintot fizetett magyar ügyfeleinek a platformján keresztül értékesített készülékekért.

Nem csak Magyarországon egyre népszerűbbek a nem új okostelefonok. Az IDC piackutató cég becslései szerint 2022-ben 282,6 millió darab használt, illetve felújított készülék talált gazdára, ami 11,5 százalékos növekedést jelent a 2021-es adatokhoz képest. Az IDC az előttünk álló évekre is további növekedést jósol: 2026-ban várhatóan 413,6 millió készülék talál majd új gazdára ezek közül.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A legtöbben Apple és Samsung telefont adtak el

Az eMAG Venture befektetését élvező Rejoynál tavaly szeptember óta a magyar eladók közel 40 százaléka (39,6 százalék) Apple telefonokat értékesített a Rejoy platformján, harmaduk (33,16 százalék) Samsung készüléket adott el, a dobogó harmadik helyére pedig a Huawei került 16,62 százalékkal, a negyedikre pedig a Xiaomi (10,18 százalék).

A budapestiek a legaktívabbak, ha régi készülékük továbbértékesítéséről van szó,

őket a szegediek, a szombathelyiek és a debreceniek követik.

A Rejoy.hu-t választó eladók első helyen a biztonságot és az alacsony mértékű befektetett munkát jelölték meg indokként, hiszen a platformon keresztül történő értékesítés stresszmentes, nem kell idegenekkel tárgyalni és találkozni. Hasonlóan fontos szempont az egyszerűség és a kényelem is, mivel minden online történik, az eladással időt takaríthatnak meg az emberek, a készülékért pedig futárt küld a cég.

A Rejoy által kalkulált árak korrektek, és a piaci trendeknek megfelelőek - 2023. január 18. és 2023. február 14. között bizonyos készüléktípusokért a korábban felkináltnál akár 17 ezer forinttal magasabb árat is adhat a Rejoy, hogy ezzel is arra sarkallja a hazai ügyfeleket, hogy ne hagyják a fiókban porosodni a már nem használt telefonjaikat.

Régi mobilok Fotó / 123RF

Miért nem válunk meg nem használt, régi telefonjnktól?

Saját piackutatásában azt is megvizsgálta a Rejoy, hogy mik a legjellemzőbb okai a nem használt készülékek megtartásának.

A Rejoynak adott válaszok alapján a legtöbben „ki tudja, mikor jöhet jól" alapon tartják meg telefonjukat,

egyfajta biztonsági tartaléknak, bár az esetek többségében semmi szükségük nem lesz a régi készülékre. Ennél izgalmasabb, hogy a második leggyakrabban említett ok az időhiány és az az érzés, hogy egy telefont eladni túl bonyolult, hosszadalmas feladat. Erre egyébként jó megoldás a Rejoy egyszerű, pár lépéses értékesítési felülete, amivel az ügyfelek percek alatt előzetes árkalkulációt kapnak, a készülék elszállításáról, bevizsgálásáról és értékesítéséről pedig a startup gondoskodik.

A hagyományos, használtpiaci értékesítési modellel szemben, ahol a vásárló alkudni próbál az árból, a portál két összeget ajánl: arra az esetre, ha az eladó azonnal szeretne a pénzhez jutni, illetve arra, ha hajlandó megvárni, míg a platformon valaki megvásárolja a telefont. Ez átlagosan 8 nap alatt megtörténik, de a Rejoy 30 napon belül mindenképp kifizeti a magasabb díjat, ha az eladó e mellett dönt.