Az észak-chilei Atacama-sivatag a Föld legszárazabb sivataga. Azonban a kopár Atacama egyik pontján egy hatalmas betonkéz emelkedik ki a földből a sivatag kellős közepén. De a kontinens másik oldalán is van egy hasonló kéz.

Ezeknek a rejtélyes kezeknek a látványa szürreális és nehezen értelmezhető.

Az Atacama-sivatagban találhatót La Mano del Desiertónak, azaz a "sivatag kezének" nevezik - írja a Promotions.hu.

Több mint 25 évvel ezelőtt Antofagasta városa, a chilei rézbányászat elszigetelt központja felkért egy szobrászt, hogy készítsen emlékművet az Atacama-sivatag ürességének apropóján. 1992 márciusában megszületett az eredmény: a négy kinyújtott ujj és egy hüvelykujj, betonból egy vasvázon. 

A"sivatag keze" az Atacama-sivatagban ChilébenForrás: Shutterstock/Ksenia Ragozina

A hatalmas, bal kezet formázó kéz környezetében szó szerint nincs más, mint a homok és az alacsony dombok mérföldeken át minden irányban, ezért a chilei 5-ös úton sok utazó meglepődik, amikor meglátja, hogy az autópálya közelében egy elveszett civilizáció ereklyéjeként kirajzolódik egy kéz.

A táblák, amelyek arra kérik a turistákat, hogy ne érintsék meg a szobrot, nem érnek semmit, azokat rendszeresen telefújják graffitkkel. Évente kétszer az Antofagasta közösségi szervezet alkalmazottai és önkéntesek lemossák a feliratokat.

Emellett létezik egy jobb kéz is a kontinens másik oldalán. Antofagastától 1200 mérföldre keletre, az Atlanti-óceán tengerparti üdülőhelyén, Uruguayban, Punta del Estében, négy betonujj és egy hüvelykujj emelkedik ki a tengerparti homokból. A két kéz együtt olyan, mintha egy földalatti óriás tartaná kőmarkolatában egész Dél-Amerikát.