Energiahatékonyabb háztartási gépekre váltanak a vásárlók

energia spórolás, energiatakarékosság, mosógép
Vágólapra másolva!
Lényegében azonnal láthatóvá vált a rezsiárváltozás bejelentése a nagy háztartási gépek forgalmán. Akadt olyan termékkör, amely esetében az „A" energiaosztályú, azaz legenergiatakarékosabb eszközök iránti kereslet rögötön duplájára ugrott – derül ki a Candy Hoover Hungary Kft. 2022-es évet összefoglaló előzetes számaiból.
Vágólapra másolva!

Azonnal és nagyon markáns nyomott hagyott a nagy háztartási gépek forgalmazásában a rezsiköltségek változása, melynek szabályait még tavaly nyáron jelentették be.

Szinte minden vásárló arra törekedett, hogy a saját pénztárcájához mérten a lehető leginkább energiatakarékos készüléket vásároljon.

Ennek következtében például a mosógépek esetében az „A" energiaosztályú, vagyis a legenergiatakarékosabb eszközök részaránya a második félévben lényegesen emelkedett az első félévhez képest, így a szegmens súlya már beérte a „B" energiaosztályú készülékeket.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

A hűtőforgalmon belül szintén látható átrendeződés. Az év első feléhez képest a második hat hónapban a magasabb energiahatékonyságú gépek iránti kereslet számottevően emelkedett. A hűtők körében is megfigyelhető volt, hogy a kereslet az alsóbb kategóriákból a magasabbak, azaz energiatakarékosabb gépek felé tolódik. Emellett viszont hangsúlyozandó, hogy egy többéves készülék lecserélése – ha nem is a jelenleg elérhető legenergiatakarékosabb készülékre – jelentős energiamegtakarítást jelenthet.

– mondta Rózsa Márton, a Candy Hoover Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A vásárlók energiahatékonyságra való törekvése egyébként a vállalatnak a legnagyobb forgalmat hozó eszközök listáján is nyomott hagyott. A cégnél ugyanis a hőszivattyús szárítógépekből fogyott a legtöbb, aminek a hátterében egyértelműen a kevesebb energiafelhasználásra való törekvés áll.