Olyan sok autót ellopnak ezekből a típusokból, hogy a biztosítók nem szerződnek rájuk

Hyundai 2015
Vágólapra másolva!
AZ USA két nagy biztosítótársasága közölte, hogy két autómodellre nem kötnek a továbbiakban biztosítást, annyira gyakran lopják azokat - írja a FoxNews. 
Vágólapra másolva!

A State Farm amerikai biztosítótársaság megerősítette a híreket, miszerint (egyelőre csupán ideiglenesen és csak bizonyos államokban)

a továbbiakban már nem biztosít egyes 2015-2019 között gyártott Kia és Hyundai modelleket.

A Progressive pedig jelentős változtatásokat jelentett be e két modell biztosítására vonatkozóan: drágább lesz ugyanis az ezekre köthető biztosításuk díja, továbbá korlátozzák az ezekre érvényes új biztosítási kötvényeik értékesítését is.

Egy 2015-ös Hyundai (Illusztráció) Forrás: Hyundai/Uli_Sonntag

A hivatalos statisztikák szerint az elmúlt két évben mintegy 300 százalékkal nőtt az ellopott Kia és Hyundai modellek száma.

2022 szeptemberében az autólopásokat nyilvántartó két amerikai szervezet (Insurance Institute for Highway Safety [IIHS], Highway Loss Data Institute [HLDI]) arról számolt be, hogy a 2015-19-es Hyundai és Kia járművek esetében a járműlopási kárigények közel kétszer olyan gyakoriak voltak, mint az egyéb személygépkocsik esetében.

Egy Kia modell (illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

"A világjárvány idején megugrott a gépkocsilopások száma. Ezek a számok azt mutatják, hogy

- írja jelentésében a HLDI alelnöke, Matt Moore.

A jelentésben az is olvasható, hogy a 2015-ben gyártott Kia és a Hyundai modellek esetében az indításgátló csupán 26 százalékában volt alap szériafelszereltség, míg a többi gyártónál ez a szám már 96 százalék.

A brutálisan megugrott lopási számért a közösségi médiumokat is jelentős felelősség terheli: ezekre a felületekre ugyanis az elmúlt időszakban rengeteg olyan videót töltöttek fel, ahol egyértelműen látható, hogy milyen egyszerűen elindíthatók ezek a járművek egy telefontöltő vagy USB-kábel segítségével.