Egy nemrég elvégzett feltáró kutatásban jelentős mennyiségű értékes fémet találtak a norvégiai tengerfenéken. A nyersanyagok között réz és ritkaföldfémek is találhatók.

Norvég szakemberek jelentős mennyiségű fém felfedezéséről számoltak be, a tartalékok az ország felségvizei alatt rejtőznek. A jelentős olaj- és gázexportőrnek számító skandináv ország eközben fontolgatja, hogy megnyitja a tengeri területeit a mélytengeri bányászat előtt. Ehhez parlamenti jóváhagyásra lenne szükség, ám a kérdés komoly környezetvédelmi aggályokat is felvet – írja a Mining.com.

A vizsgált tengerfenéki területen egyebek mellett magnéziumot, nióbiumot, rezet, kobaltot, valamint ritkaföldfémeket találtak – áll a tanulmányt készítő Norvég Kőolajipari Igazgatóság (NPD) közleményében.

A Norvég-tenger és a Grönlandi-tenger távoli területeire kiterjedő erőforrásbecslés szerint 38 tonna réz található a vizsgált területen, ami majdnem kétszerese az évente globálisan bányászott mennyiségnek.

Értékes kincseket találtak a norvég tengerfenékenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hinrich Bäsemann

Ezzel együtt a becslések szerint a terület 45 millió tonna cinket, 24 millió tonna magnéziumot, valamint 3,1 millió tonna kobaltot foglal magában. Emellett 1,7 millió tonna cérium is megtalálható a területen – ez egy ötvözetekben használt ritkaföldfém. A feltárt fémek közül az olyan drága és ritka ásványok, mint a neodímium és a diszprózium rendkívül fontosak például a szélturbinák mágnesei és az elektromos járművek motorjai számára – közölte az NPD.

Mindeközben norvég környezetvédelmi csoportok felszólították a kormányt, hogy halassza el a tengerfenéki ásványkincsek feltárását. Állításaik szerint több kutatásra van szükség azzal kapcsolatban, hogy világossá váljon, milyen hatással járnak ezek a tevékenységek a tengerfenék élővilágára.