Rekord profittal zárhatták a tavalyi évet az olajóriások

crude oil barrel, illusztráció kőolaj,  Oil,Pump,Rig.,Oil,And,Gas,Production.,Oilfield,Site.,Pump fuel,oilwell,opec,supply,pump-jack,rig,pipe,petroleum,energy,gen
Oil pump rig. Oil and gas production. Oilfield site. Pump Jack are running. Drilling derricks for fossil fuels output and crude oil production. War on oil prices. Global coronavirus COVID 19 crisis.
Vágólapra másolva!
Várhatóan rekordnyereségről számolnak be a következő napokban a világ legnagyobb olajipari cégei, 2022-re vonatkozóan. Az előrejelzések szerint az óriásvállalatok együtt mintegy 200 milliárd dolláros éves profitot könyvelhettek el.
Vágólapra másolva!

A világ öt legnagyobb olajipari vállalata, az ExxonMobil, a Chevron, a BP, a Shell, valamint a TotalEnergies, várhatóan rekordnyereségről jelent majd a következő napokban. Ahogy ugyanis a kőolaj és földgáz világpiaci ára tavaly jelentősen emelkedett,

ezek az óriások együtt mintegy 200 milliárd dolláros profitot érhettek el

– írja az Oilprice.com.

Az előrejelzések szerint az idei évben nem fog már megismétlődni a tavalyi rekord. A cégek összesített nyeresége 2023-ban „csupán" 150 milliárd dollár lehet. Ez azonban a csökkenés mellett is a második legmagasabb nyereséget jelentené az olajipari óriások történetében. A vállalatok egyébként a tavalyi második és harmadik negyedévben már rekordprofitokról számoltak be.

Soha nem látott profitot érhettek el tavaly az olajipari óriások Forrás: shutterstock

Az elemzők szerint tavaly csak a nagy amerikai olajvállalatok együttesen közel 100 milliárd dolláros nyereséget könyvelhettek el.

Az ExxonMobil például 56 milliárd dolláros profitot érhetett el 2022-ben, míg a Chevron 37 milliárd dolláros nyereséget produkálhatott.

Az olaj- és gázipar erős tavalyi teljesítményét mutatja az is, hogy ez volt az S&P 500 amerikai részvényindex legjobban teljesítő szektora. A hatalmas tőkeforgalomnak köszönhetően a vállalatok az elmúlt negyedévekben fokozták a részvény-visszavásárlásokat és az osztalékfizetést is.

A Chevron például a napokban 75 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot jelentett be, fix lejárati dátum nélkül.

Noha az iparági prognózisok alapján a tavalyi negyedik negyedév már némileg enyhébb nyereségeket hozott az energiaóriások számára, a rekordprofitok továbbra is lehetővé teszik, hogy a cégek jelentős összegeket juttassanak vissza a részvényeseiknek.