Noha a múlt év végén már sok nyugat-európai országban úgy tűnhetett, hogy lassan leszorul az infláció, az év elején újabb lendületet vett a drágulás üteme. Németországban érdemben kevesebb élelmiszert vásároltak a boltokban.

Ismét meglódultak az árak Nyugat-Európában, a hétfői rettenetes spanyol inflációs adatok után Franciaországban és Nagy-Britanniában is jelentős pénzromlást mutattak ki. A Világgazdaság összegzése szerint a vártnál és a decemberinél egyaránt nagyobb, 5,8 százalékos spanyol infláció után a francia drágulás is ismét 6 – sőt az Eurostat módszertana szerint 7 – százalékra ugrott az év végi kisebb javulást követően. A francia és a brit számok is azt mutatják, hogy az élelmiszerszektor nem tud kikeveredni a bajból. Az élelmiszer éves drágulása a franciáknál 13,1 százalékra gyorsult, az energiáé 16,3 százalékra. A Kantar piackutató intézet szerint a brit élelmiszerboltokban a január 22-ével zárult négy hétben rekord mértékű, 16,7 százalékos volt az infláció.

A New Bond Street, London egyik leghíresebb bevásárló utcája az ünnepi időszak után - nem látni a brit infláció végétForrás: AFP/robertharding/Fraser Hall

 

Mindez azt jelenti, hogy sem az Európai Központi Bank, sem a Bank of England nem kap olyan híreket, amelyek alapján a monetáris szigor enyhítésének ideje lenne.    

A szintén dráguló árszínvonal miatt Németországban jelentős fogyasztáscsökkenést mutattak ki. A kiskereskedelmi forgalom – az adventi időszak ellenére – decemberben 5,3 százalékkal esett novemberhez képest. 2021 decemberével összevetve pedig 6,4 százalékkal kevesebbet vásároltak a német boltokban. A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerint az élelmiszerek forgalma csökkent a legnagyobb mértékben.