Nagy változások lesznek a brit Tescónál, rengeteg embert érintenek

Tesco, angliai székhelyű nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc, áruház, bevásárlóközpont, illusztráció
Signage is seen outside a Tesco Superstore in south London on September 30, 2019. - Tesco, the Britain's biggest food retailer, will report its first-half results on October 2. (Photo by Tolga AKMEN / Tolga Akmen / AFP)
Vágólapra másolva!
Jelentős változtatásokra készül a Tesco Nagy-Britanniában, amely mintegy 2.100 munkavállalót közvetlenül is érint - írja a The Guardian. 
Vágólapra másolva!

A brit Tesco bejelentette, hogy fontos változtatások lépnek életbe nemsokára az üzletvezetésben, továbbá február 26-tól megszüntetik az összes eddig még működő hús-, hal- és friss pékáru pultokat is.

Az intézkedések összesen mintegy 2.100 munkavállalót érintenek.

A szupermarketlánc az elmúlt két év során csak 350 kisebb áruházában vezette be az új vezetési struktúráját, ezt terjeszti most ki a nagyobb üzleteire és az Extra-élelmiszerboltjaira is.

A részletekre kitérve elárulták, hogy 1.750 fővel csökkentik a felső vezetők és a csoportvezetők létszámát, és 1.800 új, alacsonyabb fizetésű műszakvezetői pozíciót hoznak létre, akik a napi operatív feladatok ellátásáért lesznek felelősek az áruházakban.

Egy Tesco a brit fővárosban Forrás: AFP/Tolga Akmen

A változtatásokban érintettek vagy elvállalják a nekik felajánlott műszakvezetői állást, vagy megszűnik a munkaviszonyuk. Azoknak, akik a kevesebb fizetés mellett is maradni szeretnének a Tescónál, két lehetőséget ajánlanak fel: egyszerre kaphatják kézhez a fizetésükbeli különbséget, vagy két évig ugyanazt a fizetést kapják, mint korábban.

A Tesco Welwyn Garden Cityben található központi irodájában is megszűnik néhány munkahely, továbbá Milton Keynes-ben bezár az áruház karbantartásért felelős nemzeti operációs központja.

Jason Tarry, a brit Tesco vezérigazgatója a változtatásokkal kapcsolatban így nyilatkozott: "Ezek nehéz döntések, de szükségesek ahhoz, hogy az eddig megszokott színvonalon tudjuk kiszolgálni vásárlóinkat. Természetesen azon leszünk, hogy minél kevesebb kollégánktól kelljen ténylegesen is megválnunk, először nekik ajánljuk fel az újonnan létrehozott munkaköröket".

Tesco-áruház London déli részén Forrás: AFP/Tolga Akmen

A Tesco 2020-ban még 10 százalékos ünnepi bónuszt fizetett dolgozóinak, a korábbi években pedig vásárlási utalványt osztott ki. Azóta azonban csak egy doboz Quality Street édességet tud adni számukra.

Mindezek a változtatások annak ellenére történnek, hogy a hivatalos statisztikák szerint a szupermarketlánc a január 7-ig tartó 19 hétben (azaz nagyjából az utolsó harmadévben) 6,1 százalékos növekedést produkált, az élelmiszereladások pedig 12,9 százalékkal emelkedtek. A Tesco ragaszkodott korábbi előrejelzéséhez, és 2,4 és 2,5 milliárd font közötti korrigált működési eredményt jósol az egész évre.