A korábbi évektől eltérő januárt zárt a lakáspiac, másképp alakult a hónap, mint általában a decemberi gyérebb forgalmat hozó hónap uitán szokott. Ez azt jelenti, hogy míg az eladó ingatlanok iránti kereslet országos szinten 50 százalékkal mérséklődött éves összehasonlításban, addog a választék jelentősen nőtt: az eladó lakások kínálata közel 30 százalékkal bővült - írja az ingatlan.com portál az idei év első hónapjáról kiadott gyorselemzésében.

Nagyobb lett a választék a lakáspiacon januárban az egy évvel korábbihoz képest, a kereslet azonban érzékelhetően visszaesett a portál friss elemzése szerint, amely az év első hónapját jellemző tendenciákat ismerteti.

Miért volt más ez a január?

"A kereslet nagyjából éves összevetésben 50 százalékkal csökkent, a tulajdonosok és ingatlanközvetítők által feladott eladó használt lakóingatlanhirdetések száma 6 százalékkal mérséklődött. Ugyanakkor a teljes kínálat meghaladta a 130 ezer lakást és házat, ami pedig közel 30 százalékos bővülésnek felel meg" - mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A tavalyi évhez képest látott változások értékelésénél ugyanakkor a bázishatást is meg kell említeni. Tavaly januárban ugyanis sok befektetési célú vásárló jelent meg a piacon. A tavalyi élénk évkezdethez hozzájárult a kedvezményes feltételekkel elérhető, támogatott zöldhitel is. Egyrészt az új lakások iránti keresletet pörgette fel, emellett az új lakásba költözők egy része a használt lakások piacán adta el a meglévő ingatlant. 

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Kereslet-kínálat az országon belül

Az országon belül az eladó ingatlanok iránti érdeklődések száma eltérően alakult. A legkisebb, 28-36 százalékos éves visszaesést Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Veszprém vármegye könyvelhette el. Ezzel szemben Budapesten, valamint Baranya, Csongrád-Csanád, Pest, Vas és Zala vármegyében legalább 50 százalékos keresletcsökkenés történt éves szinten.

A feladott hirdetések számát nézve az országos csökkenéssel szemben Nógrád, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér vármegyében 10-43 százalékos bővülés következett be.

A szakértő szerint a keresleti és a kínálati oldal felemás változása összességében a piacon maradó vevők számára a korábbi hónapokhoz képest még kedvezőbb helyzetet jelent az erősödő alkupozíció miatt.