Újabb rekord született, összesen 779 pályázat érkezett a tavalyi év negyedik negyedévében a Mészáros Csoport alapítványához több mint 5 milliárd forint értékben. A Kuratórium végül 52 pályázat 250 millió forintos támogatásáról döntött. Ezzel összesen 1 milliárd forintra nőtt a 2022-ben odaítélt támogatások összege - áll az alapítvány közleményében.

A Mészáros Csoport karitatív tevékenységét koordináló, évi egymilliárd forintot támogatásra fordító Pro Filii Alapítvány mára az ország egyik legjelentősebb civil szervezeteket, magánszemélyeket támogató szervezetévé vált. A tavalyi év negyedik negyedévében beérkező 779 pályázatból a cégcsoport vezetőiből álló Bírálóbizottság javaslatára a Kuratórium a 236 beérkezett magánszemély pályázatából 20-nak csaknem 60 millió forintos, valamint az 543 beérkezett civil és nonprofit szervezet kérelméből 32-nek több mint 190 millió forintos támogatásáról döntött. A Pro Filii Alapítvány céljával összhangban előnyben részesültek azok a kérelmek, amelyek célcsoportja egészségügyi-, szociális- vagy más okból hátrányos helyzetű gyermekek, a támogatás segítségével pedig szélesebb körű segítségnyújtás valósítható meg. Az alapítvány a maximálisan támogatható 10 millió forinttal segíti a többi között a Démétér Alapítványt, amely daganatos gyermekek szállításához szükséges új kisbusz vásárlásához kért támogatást, valamint Fehér Bot Alapítványt, amely energetikai korszerűsítés hajthat végre az Esélyegyenlőségi Otthon Támogatott Lakhatást Biztosító Intézményben.

A maximális támogatást biztosítja az alapítvány a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület számára is annak érdekében, hogy biztonságos, élhető életteret alakítsanak ki sérült gyermekek és fiatalok életminőségének és esélyegyenlőségének javítására. A Pro Filii Alapítvány emellett támogatja számos ritka betegséggel élő és mozgássérült gyermek gyógyítását, fejlesztését, valamint életkörülményeinek javítását.

Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója, a Pro Filii Alapítvány főtitkáraForrás: Mészáros Csoport

A szociális és egészségügyi támogatásokon túl az alapítvány kulturális, tudományos és sport tárgyú pályázatok támogatásáról is döntött, amelynek köszönhetően a Nemzeti Cserkész Alapítvány égisze alatt olyan gyermekek is tagjai lehetnek a 25. Dél-Koreai Cserkész Világtalálkozó magyar küldöttségnek, akiknek családjai számára nehézséget jelent az utazási költségek előteremtése. A Ferencvárosi Kosárlaba Egyesület pedig a színtiszta magyarlakta, kárpátaljai Nevetlenfalu gyermekközösségének nyújt segítséget a háború okozta nehézségek leküzdésére az alapítvány támogatásával.

Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója a negyedik negyedéves pályázati elbírálások kapcsán leszögezte: „Minden pályázati ciklusnak megvannak a sajátosságai: míg nyáron a rászoruló gyermekeknek szóló rekreációs programokon volt a hangsúly, a téli hónapokban az energiaválság és a magas infláció miatt az energiakorszerűsítési és a megélhetési körülmények javítását célzó pályázatok voltak többségben. Mint ahogyan egész évben, természetesen sok kérés érkezik gyermekek egészségügyi kezelésével kapcsolatban is. A tavalyi évben beérkező több mint 2200 pályázati kérelem - amelyek értéke meghaladta a 14,5 milliárd forintot - azt jelzi, hogy alapítványunk az ország egyik legjelentősebb karitatív szervezetévé lépett elő. Egyetlen év alatt csak pályázati úton 2021 magánszemélyt és civil szervezetet támogattunk 1 milliárd forinttal. Ezt egészítette ki a rászoruló családok üdültetése és az év végi nagy élelmiszeradomány összesen több mint 300 millió értékben" – húzta alá Tóth Krisztina, aki egyben a Pro Filii Alapítvány főtitkára is.