Britek millióinak vannak számlatartozásai

London, 2020. december 30. A parlament londoni épülete 2020. december 30-án. A brit parlament alsóháza a soron kívül összehívott ülésnapon nagy többséggel jóváhagyta az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerének feltételeit rögzítő megállapodást. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
Vágólapra másolva!
Csaknem két és fél millió brit háztartás nem tett eleget alapvető fizetési kötelezettségeinek januárban.
Vágólapra másolva!

Az év első hónapjában

hagyományosan sokan elmaradnak az Egyesült Királyságban az alapvető kifizetések teljesítésével, így a hitelek, a hitelkártya-adósságok törlesztésével és a lakbérfizetéssel.

A Which? brit fogyasztói érdekvédelmi csoport jelentése szerint az érintett háztartások száma az idén a decemberihez képest 400 ezerrel 2,3 millióra ugrott. Ez, bár soknak tűnik, hasonló az előző években tapasztalt mennyiséghez. A Világgazdaság által idézett, kétezer ember megkérdezésével készült havi felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók majdnem 59 százaléka rákényszerült vagy bizonyos használati tárgyainak eladására, a fogyasztás visszafogására vagy arra, hogy hozzányúljon a megtakarításaihoz.

Rocio Concha, a szervezet politikai igazgatója szerint a briteknek az idén a korábbinál is több támogatásra van szükségük. Arra kérte az olyan alapvető ágazatokban működő vállalkozásokat, mint az élelmiszeripar, az energetika vagy az internetszolgáltatás, hogy tegyenek többet az ügyfelek érdekében, és kerüljék a szükségtelen vagy tisztességtelen díjemeléseket.

A londoni parlament épülete Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A megélhetési válság és a magas infláció miatt nyolc hónapja tart a sztrájkhullám az országban, ami a CEBR gazdasági elemző intézet becslése szerint legalább 1,4 milliárd fontos kiesést okozott a gazdaságnak. Annak ellenére, hogy a közalkalmazotti munkabeszüntetések megnehezítik a mindennapokat Nagy-Britanniában, a lakosság nagy többsége egyetért azzal, hogy ezzel az eszközzel próbálnak az inflációval lépést tartó béremelést kicsikarni.