Rekordot döntöttek tavaly az észak-koreai hekkerek

Litecoin, LTC, altcoin, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Litecoin, LTC, altcoin, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Az Észak-Korea által támogatott hekkerek tavaly 1,7 milliárd dollárnyi kriptovalutát loptak el – derül ki egy friss kutatásból. Ezzel a bűnözők új rekordot döntöttek.
Vágólapra másolva!

Tavaly összesen 1,7 milliárd dollárnyi kriptovalutát loptak el az Észak-Korea által támogatott hekkerek – írja a BBC a Chainalysis blokklánc-elemző cég jelentése alapján.

Ezzel az észak-koreai hekkerek csúcsot döntöttek,

majdnem megnégyszerezve a 2021-es (429 millió dolláros) korábbi kirptovaluta-lopási rekordjukat.

Rekord mennyiségű kriptovalutát loptak el tavaly az Észak-Korea által támogatott hekkerek Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Gorodenkoff/Shutterstock. No use without permission./Gorodenkoff

Az észak-koreai zsákmány 44 százalékát tette ki a tavalyi kriptohekkelések során ellopott 3,8 milliárd dollárnyi összegnek. A kutatók szerint 2022 ezzel a „legnagyobb év" volt a kriptohekkelések történetében.

Egyes szakértők szerint a súlyos nemzetközi szankcióktól sújtott Észak-Korea a kriptovaluta-lopásokból származó összegeket a nukleáris arzenáljának fejlesztésére fordítja.

A hekkerek általában úgynevezett „keverőkkel" dolgoznak, így mossák tisztára a kriptovalutákat. A különböző felhasználóktól származó kriptopénzeket összekeverik, visszakövethetetlenné téve a források eredetét. Más elemzők szerint Észak-Korea nem helyettesíthető tokenek (NFT) segítségével is tisztára mossa az ellopott kriptovalutákat.