Szenzáció: egymilliárd dollárt érhet egy közelben talált aranylelőhely

arany, aranyipar, aranybányászat, aranyár, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Small gold nuggets in an antique measuring
Vágólapra másolva!
Világviszonylatban is figyelemre méltó aranylelőhelyet találtak Bosznia-Hercegovina nyugati részén. A Jajca környéki telér különlegesen magas nemesfémtartalma miatt több nemzetközi bányavállalat érdeklődését is felkeltette.
Vágólapra másolva!

Bosznia-Hercegovina hegyei között a középkorban komoly nemesfémbányászat zajlott. Az ezüst- és aranytárnák viszont az idők során kimerültek, a 20. század elejére pedig a balkáni állam bányászai már csak réz-, kősó- és szénkitermeléssel foglalkoztak. Néhány évvel ezelőtt azonban a fővárostól néhány kilométerre északra ismét aranyat találtak a geológusok, ez pedig valóságos aranylázat idézett elő Boszniában - derül ki a VG beszámolójából.

Illusztráció Forrás: shutterstock

Ekkor kezdett arany után kutatni a Lykos Balkan Metals is, amelynek a szakemberei nemrég szenzációs bejelentést tettek: Jajca közelében, a Pliva folyó mentén egy világviszonylatban is különösen gazdagnak számító telérre leltek.

A cég vezetője szerint a vízfolyás egykori medrében leülepedett hordalék tonnánként 27,5 gramm, vagyis csaknem egy uncia aranyat tartalmaz, ami aktuális áron számítva több mint 1900 dollárt ér.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán ide kattintva érhető el.