A világ számos országban okoz súlyos gondot az általánosan elérhető, biztonságos és megbízható ivóvíz hiánya. Ghánában például 5 millió ember nem fér hozzá tiszta ivóvízhez. Az afrikai országban tisztavíz-ATM-eket hoztak létre, hogy segítsenek a helyzeten.

A világ összlakosságának negyede nem fér hozzá folyamatosan biztonságos ivóvízhez. Ghánában például a 31 milliós lakosságból 5 millióan szenvednek a vízhiánytól. Tízből egy embernek pedig több mint 30 percet kell megtennie az otthonától ahhoz, hogy tiszta ivóvízhez jusson.

A probléma azokban a vidéki közösségekben a legsúlyosabb, ahol nem épült ki a vízellátáshoz szükséges infrastruktúra. Ezek általában szegény régiók, és az államok a nem kormányzati szervezetekkel karöltve igyekeznek megoldásokat találni a vízhiány enyhítésére.

Víz ATM a ghánai Yankwei településen

Ghánában egyes magánszolgáltatók már úgynevezett víz ATM-eket hoztak létre. Ezek automata vízcsapok, melyek megbízható ivóvízforrást biztosítanak. A napenergiával működtetett létesítményeket úgy tervezték, a nap 24 órájában működjenek, és kellően olcsók legyen ahhoz, hogy a szegényebb közösségek is megengedhessék maguknak az önkiszolgáló vízfogyasztást.

A víz ATM-ek általában talajvizet használnak fel, és közvetlen összeköttetésben állnak a víztisztító berendezésekkel. A fogyasztók úgynevezett vízkártyákkal fizethetnek. Az általános tarifa alapján 20 liter víz 10 pesewába, vagyis nagyjából 3 forintba kerül.