2022 decemberében az ipari termelés volumene 2,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,7 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2021 decemberében - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2022 novemberéhez mérten 3,8 százalékkal bővült.

A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártásának kibocsátása jelentősen nőtt, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában csökkent a termelés volumene.
2022-ben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal nagyobb volt, mint 2021-ben.

Lépünk illusztrációForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2013 Pavel L Photo and Video/Shutterstock. No use without permission./Pavel L Photo And Video

Válságálló a magyar ipar

A KSH adatai azt is jelentik, hogy a hazai ipar teljesítménye minden hónapban felülmúlta az egy évvel korábbi szintet, így 2022-ben összességében 5,8 százalékkal volt magasabb a termelés volumene, mint 2021-ben. A hazai ipar így már közel háromszorosára nőtt 2010 óta - áll a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében, melyben a KSH adatait kommentálják.

A napvilágot látott adatok rávilágítanak, hogy a háború és szankciók sújtotta nehéz helyzetellenére a hazai ipari vállalkozások jól teljesítettek tavaly, meg tudták őrizni teljesítményüket,sőt jelentős mértékű növekedést is el tudtak érni, ami bizakodásra ad okot a gazdaságinövekedést illetően is.

2022-ben ezt a kormány számos eszközzel segítette: olcsó hiteleket biztosított a Széchenyi
Kártya Programon keresztül, bevezette a kamatstopot a kkv-k számára, Gyármentő Programot
hozott létre és megindította az energiaintenzív vállalkozások támogatását.

A családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében 2023-ban ki kell védeni a
recessziót, meg kell őrizni az ipar stabilitását. Ennek érdekében kidolgozás alatt áll egy új,
beruházásokat ösztönző tőkeprogram, ami kiegészíti minden idők egyik legnagyobb
kormányzati hitelprogramját, a 700 milliárd forintos kerettel elindított Baross Gábor
Újraiparosítási Hitelprogramot - írják.