A német az ipari termelés 2022 decemberében a vártnál nagyobb mértékben, 3,1 százalékkal csökkent havi szinten és 3,9 százalékkal esett vissza 2021 decemberéhez képest – derül ki a Szövetségi Statisztikai Hivatal, a Destatis adataiból. Az elemzők 0,7 százalékos zsugorodást vártak.

2020 novemberében még 0,4 százalékos növekedést regisztráltak havi szinten. Európa legnagyobb gazdaságában az ipari termelés utoljára 2022 márciusában esett vissza ilyen mértékben. A termelés a vegyiparban 11,2 százalékkal, az építőiparban 8 százalékkal, az energia szektorban pedig 2,3 százalékkal csökkent, míg a fogyasztási cikkek esetében 0,3 százalékkal nőtt. A teljes 2022-es évet figyelembe véve az ipari termelés 0,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2021-ben, és 5 százalékkal maradt el a koronavírus-járványt megelőző, 2019-es évtől.

Egy összeszerelő robot dolgozik egy stuttgarti gyárban, NémetországbanForrás: Getty Images/Westend61/Westend61 / Daniel Ingold (Westend61 / Daniel Ingold (Photographer) - [None]/Westend61

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, tavaly decemberben mérséklődött a német külkereskedelem is: Berlin exportja 6,3 százalékkal, 127,4 milliárd euróra csökkent, az importja pedig 6,1 százalékkal, 117,4 milliárd euróra esett novemberrel összevetve. Németország külkereskedelmi többlete 10 milliárd euróra mérséklődött decemberben a novemberi 10,9 milliárd euróról. Európa legnagyobb gazdasága mellett Madrid is közzétette az adatokat: Spanyolország ipari termelése 0,6 százalékkal nőtt decemberben az egy évvel korábbihoz képest.

Már Németország versenyképességét veszélyezteti a szakemberhiány
Egyre kevesebb a mérnök és a képzett szakember Németországban, ami a zöldenergiára való átállást is veszélyeztetheti. Egyes cégek már Ázsiába szervezik ki a tevékenységüket, ahol találnak megfelelő munkaerőt. Jó hír, hogy egyre több külföldi szakember érkezik az országba. Mivel a német autóipar a világ többi részéhez képest az utóbbi években hátrányba került az elektromos autók fejlesztésében, ez az ágazat sem vonzza a fiatalokat annyira, mint korábban.