Soha nem volt olyan kevés munkanélküli Oroszországban, mint most

Oroszország, új, gyorsétterem, gyorsétteremlánc, hálózat, megnyílt, nyitás, tömegek, McDonald's, újranyitás
8214252 12.06.2022 An employee works at the kitchen of a newly opened fast food restaurant chain's joint on Bolshaya Bronnaya Street in Moscow, Russia. The new chain of restaurants based on McDonald's is going to be called "Vkusno i tochka" ("Delicious and that's it!"). Alexey Filippov / Sputnik (Photo by Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
A munkanélküliség Oroszországban 3,7 százalékos mélyponton volt 2022-ben. A Kreml szerint a távozó nyugati cégek helyén virágoznak a belépő orosz cégek.
Vágólapra másolva!

A nyugati cégek kivándorlása Oroszországból nem volt hatással az ország munkaerőpiacára – mondta Polina Krjucskova gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában. A távozó cégeknél ugyan sokan dolgoztak, de ezeknek a vállalatoknak a távozása nem volt kritikus a gazdaságunk szempontjából –mondta Krjucskova. Szerinte, ha egy cég lehúzza a rolót, akkor egy másik lép a helyébe, amelyik alkalmazni fogja az éppen munkanélküli embereket. Azt elismerte, hogy vannak olyan ágazatok, ahol bonyolultabb a helyzet, különösen a szaktudás miatt, de azt nem részletezte, hogy milyen területekre gondol.

A McDonald's háború miatti kivonulása után megnyitott orosz gyorsétteremlánc egyik étterme Moszkvában Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Filippov

Krjucskova arról is beszélt, hogy 2022 tavaszán megvizsgálták a potenciális gazdasági összeomlás lehetőségét és a munkaerőpiacot találták az egyik legérzékenyebb pontnak.

Kiemelte, hogy ez az összeomlás viszont nen valósult meg, a nyugati cégek távozásával tér jutott az orosz cégeknek

- számolt be róla a vg.hu.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arról számolt be, hogy 2022-ben történelmi mélypontra, 3,7 százalékra került Oroszországban a munkanélküliségi rátája. Február elején Tatyana Golikova miniszterelnök-helyettes arról számolt be, hogy a munkanélküliek hivatalos száma 548 ezer fő, ami 16 ezres csökkenés január eleje óta.

A háború tartja lendületben az orosz ipart. A feldolgozóipari aktivitás az egymást követő kilencedik hónapban nőtt januárban az erős eladási adatoknak, az ellátási zavarok enyhülésének és a kibocsátás emelkedésének köszönhetően.