Megérkeztek az első becslések a földrengések törökországi kárairól

Földrengés, Törökország, 2023.Február.,
Residents search for victims and survivors amidst the rubble of collapsed buildings following an earthquake in the village of Besnaya in Syria's rebel-held northwestern Idlib province on the border with Turkey, on February 6, 2023. - At least 1,293 people were killed and 3,411 injured across Syria today in an earthquake that had its epicentre in southwestern Turkey, the government and rescuers said. (Photo by OMAR HAJ KADOUR / AFP)
Vágólapra másolva!
Megjelentek az első számítások azzal kapcsolatban, hogy mekkora anyagi kárt okozhatott a pusztító törökországi földrengés. Egy üzleti szervezet becslései szerint a károk mértéke meghaladhatja a 84 milliárd dollárt.
Vágólapra másolva!

Törökországban az elmúlt majdnem egy évszázad legpusztítóbb földrengése

akár 84,1 milliárd dollárba is kerülhet Ankarának

– derül ki egy törökországi üzleti csoport friss számításából.

Mindeközben egy török kormányzati tisztviselő

50 milliárd dollár fölé becsülte a károk összértékét.

A Török Vállalkozói és Üzleti Konföderáció jelentésében úgy kalkulál, hogy

a helyreállítási költségek elérhetik a 70,8 milliárd dollárt. Emellett 10,4 milliárd dollár eshet ki a nemzeti jövedelemből a Richter-skála szerinti 7,8-es erősségű földrengés , illetve az azt követő utórengés okozta károk miatt.

Végül 2,9 milliárd dolláros kár értheti a török nemzetgazdaságot amiatt, hogy a katasztrófa korlátozza a munkavégzést – írja a Reuters.

Több mint 84 milliárd dollár lehet a törökországi földrengés által okozott kár Forrás: AFP/Rami Al Sayed

A földrengés által sújtott tíz tartományban mintegy 13,4 millió ember él, ami Törökország lakosságának 15 százaléka. A régiók a török GDP-hez annak közel 10 százalékával járulnak hozzá.

A katasztrófa hatása a bruttó hazai termékre valószínűleg nem lesz olyan jelentős, mint az 1999-es északnyugat-törökországi földrengés után.

Az izmiti földrengés ugyanis akkor az ország ipari központját sújtotta – hangsúlyozta Mahmoud Mohieldin, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a következő néhány hónapban az újjáépítési beruházások élénkíthetik a török GDP növekedését. Mindazonáltal a közgazdászok és állami tisztviselők szerint

a földrengés idén akár két százalékponttal is csökkentheti a török gazdasági növekedést.

A kormány a földrengés előtt 5,5 százalékos GDP-növekedést várt 2023-ra, a tavalyi 5 százalékra becsült növekedést követően.