Útra kelt az Amazon kenyérpirító alakú robotaxija

Zoox, Amazon, taxi, robot, robotaxi robot taxi, önvezető, 2023
Zoox L5 Fully Autonomous, All-electric Robotaxi at Coit Tower San Francsico
Vágólapra másolva!
Közlekedhet utasokkal az Amazon pirítós alakú, vezető nélküli robotaxija Kaliforniában. A vállalat autonóm járműveire azonban bizonyos korlátozások vonatkoznak, például, hogy csak szombaton és vasárnap lehetnek forgalomban.
Vágólapra másolva!

Az Amazon tulajdonában lévő autonóm járművekkel (AV) foglalkozó vállalat, a Zoox, közölte, hogy a pirítós alakú, illetve kormány, pedálok és vezető nélküli járműveinek engedélyezték Kaliforniában, hogy közúton közlekedjen utasokkal.

Az Zoox robotaxija, amely főleg kenyérpirítóhoz hasonló alakjáról híres Forrás: Zoox

A The Verge beszámolója szerint a Közlekedési Minisztérium múlt héten jóváhagyta a Zoox meglévő tesztelési engedélyének módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a vállalat korlátozott területen forgalomba helyezhesse robotaxiját.

Az autonóm járművek maximum sebessége 64 kilométer per óra, így csak szombaton és vasárnap közlekedhet a nappali órákban, valamint rossz időjárás esetén nem lehetnek forgalomban.

A robotaxi maximum sebessége 64 kilométer per óra Forrás: Zoox

A Zoox egyike annak a tucatnyi vállalatnak, amelyek jelenleg AV-kat tesztelnek az államban. Jelenleg az Amazon tulajdonában lévő cég az említett technológia kereskedelmi forgalomba hozataláért folytatott versenyben lemarad az olyan versenytársai mögött, mint a Waymo és a Cruise, de jelentős előrelépést tett azzal, hogy a robotaxijai a közutakra kerültek.