Így néz ki egy pazar vidéki rezidencia az amerikai aranykorból

Vágólapra másolva!
Az amerikai aranykornak tartott időszakban a legvagyonosabb családok sorra adtak megrendelést hatalmas vidéki rezidenciák megépítésére. Ezek közül kevés maradt fenn, azonban nemrég gazdát cserélt a Vanderbiltek egykori lenyűgöző kúriája.
Vágólapra másolva!

A 19. század utolsó évtizedeiben, amit amerikai aranykorként is emlegetnek, az ország leggazdagabb családjai közül sokan fogtak bele pazar birtokok építtetésébe, ahol a nyarakat töltötték. A Massachusetts állambeli Berkshire festői vidéke különösen népszerű nyaralóhelynek számított a keleti parti előkelőségek körében.

Becslések szerint 76 ilyen nyári rezidenciát építettek a térségben olyan családok, mint a Vanderbilt vagy a Morgan. Ezek közül csupán nagyjából egy tucat épület maradt fenn. Az egyik ilyen a 36 hektáros birtokon elterülő, Elm Court néven ismert rezidencia, amely néhány hónapja cserélt gazdát – írja a Dirt.com.

A lenyűgöző kastélyt 1885-ben tervezte a híres bostoni Peabody és Stearns iroda, a megrendelő pedig Emily T. Vanderbilt (a legendás Cornelius Vanderbilt unokája) és férje William Douglas Sloan volt. Utóbbi családja egy virágzó bútorgyárat irányított.

A hatalmas, 5110 négyzetméteres épület összesen 46 hálószobával és 27 fürdőszobával rendelkezik. A márványkandallók mellett faragott gipszlécek, halszálkás keményfa padló, valamint további különleges részletek díszítik az ingatlant.

A birtok kialakítását és a benne található kerteket Fredrick Law Olmsted tervezte, aki egyebek mellett a New York-i Central Park és az amerikai főváros úttörő tájépítésze volt.

A birtok állapotának megőrzése érdekében Vanderbilt leszármazottai 1948-ban úgy döntöttek, Elm Court Club néven fogadóvá alakítják át a házat. A működési költségek azonban egy évtizeden belül túl magasra nőttek, aminek következtében az épület 42 évre lakatlanná vált.

Végül a kastély az eredeti tulajdonos házaspár ükunokája, Robert Berle és felesége Sonya kezébe került, akik 5 millió dollárt költöttek a felújításra. A házaspár 2012-ben aztán 9,8 millió dollárért eladta a birtokot egy üdülőhelyeket üzemeltető cégnek, amely egy luxus wellness-üdülőhellyé tervezte átalakítani a kastélyt. Ez végül nem valósult meg, ugyanis a cég a peres ügyei miatt kénytelen volt bezárni és eladni az eszközeit. Az Elm Courtot eredetileg 12,5 millió dollárért dobták piacra, de két évig nem talált új gazdára. Végül néhány hónapja 8 millió dollárért vették meg.

Az új tulajdonos Linda Law ingatlanfejlesztő, aki egy Szilícium-völgyi befektetési vállalat alapítója is. Law egyébként a berkshire-i rezidenciák közül egy másikat is birtokolt, melyet 2021-ben adott el 15 millió dollárért.

Egyelőre nem világos, hogy mi lesz a sorsa a Vanderbilt Berkshire Estate névre átkeresztelt ingatlannak. Law azonban közleményben jelezte, hogy gondosan megvizsgálják a hasznosítási lehetőséget, miközben a csapata ügyelni fog arra, hogy megőrizzék műemlék értékű ház eredeti állapotát.