Emelkednek a bérek a MÁV-Volán-csoportnál, sikerrel zárultak a tárgyalások

Vágólapra másolva!
Többfordulós tárgyalás után február 17-én a MÁV-Volán-csoport Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács ülésén a munkáltató megállapodott az érdekképviseletekkel a 2023. évi bérfejlesztés mértékéről.
Vágólapra másolva!

A megállapodás értelmében a vasutasok alapbére a 2022. december 31-i állapothoz képest legalább 53 ezer forinttal nő, január 1-jéig visszamenőlegesen.

Az egyösszegű SZÉP-kártya juttatás 120 ezer forintra emelkedik, és a munkáltató nettó 4 000 forintra, azaz bruttó 6016 forintra növeli az önkéntes egészségpénztári támogatást.

A VOLÁNBUSZ munkavállalói 2023. évi bérfejlesztésére ugyanezen elvek alapján, a társaság sajátosságait figyelembe véve kerül sor. A felek megállapodásának alapvető célja a munkavállalók reálbér-értékének megőrzése.

A tulajdonos képviseletében dr. Lázár János építési és közlekedési miniszter elismeréssel szólt a MÁV-Volán-csoportnál dolgozó 57 ezer elkötelezett munkavállalóról.

Hangsúlyozta:

Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta:

„A MÁV-VOLÁN-csoport mintegy 51 ezer dolgozója több mint 10%-os béremelésben részesül.

A megállapodás szintén előnyös alapja lehet az új munkaerő megszerzésének, hiszen egy hosszú távon is biztos és kiszámítható munkahely vonzó lehetőség a pályaválasztók és munkakeresők számára. Tovább erősítette a MÁV-Volán-csoport munkaerőpiaci pozícióját, és igazolja, hogy az állami vállalatok képesek hosszú távon is vonzó munkáltatói feltételeket biztosítani dolgozóiknak."

A MÁV-Volán-csoport átlagkeresetei a bérmegállapodások és bérintézkedések eredményeként 2016-2021 között a nemzetgazdasági átlagkeresetnél nagyobb, 65 százalék feletti mértékben növekedtek. A vállalatcsoport a járványügyi helyzetben is megtartotta teljes munkavállalói létszámát, ezzel is bizonyította, hogy biztonságos munkahelyet nyújt munkavállalóinak - írta a MÁV Zrt. közleményében.