Érdemes kalkulálni a barátságos lakáshitelekkel

family home house key hand apartment mortgage residential maison kids lawn life lifestyle loan man modern new outdoors owner ownership people person portrait property purchase real estate group happiness happy housing insurance holding realtor realty rent
CSOK családiház építés
Vágólapra másolva!
Sokan keresik a megszabott feltételekhez kötött fogyasztóbarát lakáshiteleket, az indulás óta 190 ezren választották ezeket a konstrukciókat, amelyek számos előnnyel rendelkeznek. A fogyasztóbarát lakáshitelek mellett szól az is, hogy később barátságos és szabályozott feltételekkel válthatóak ki, amikor kedvezőbb lesz a gazdasági környezet. Ez most kiemelten fontos tényező - írja közleményében a money.hu.
Vágólapra másolva!

A lakáshitelezés több tényező miatt visszafogottabbá vált. Ugyanakkor mindig születnek gyerekek, emiatt családok nagyobb lakásba költöznek; de összeköltözések, szétköltözések, örökölt ingatlanok is vannak, vagyis az élet nem áll meg. Ilyen időszakban persze a hitelpiacon is felértékelődnek az átláthatóbb, kiszámíthatóbb lehetőségek; és mindennél fontosabbá válik az alapos összehasonlítás.

Lakáshitelre mindig van igény

Az elmúlt két évtizedet nézve látszik, hogy a 2008-ban elmélyülő válság utáni években - 2009-2013 között - évente összesen 40-57 ezer lakáshitelt engedélyeztek a bankok. Ez mérsékelt keresletet jelentett akkor, de egyúttal látható a számokból, hogy

a kedvezőtlen gazdasági környezetben is volt igény a lakáskölcsönökre.

A szóban forgó időszak után jött a felívelés korszaka: a 2014-ben feljegyzett közel 54 ezer lakáshitellel szemben 2015-2021 között 68-110 ezer lakáshitelnek adtak zöld utat a bankok, azaz fokozódott a kereslet.

- emelte ki Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Illusztráció Forrás: 123rf

A mostani magas kamatkörnyezetben is van tehát igény a lakáshitelekre, amelyek között továbbra is vannak kedvezőbb feltételekkel elérhető és drágább konstrukciók.

A fogyasztóbarát lakáshitelek keretrendszerét 2017-ben hozta létre az MNB, azóta pedig több mint 190 ezer ilyen lakáshitelt nyújtottak a bankok. Ez nem véletlen, hiszen a minősítést megszerző bankok és lakáshitelek áttekinthető feltételeket, kényelmes és gyors hitelügyintézést biztosítanak.

Fontos, hogy kiszámítható kölcsönökről van szó, csak az a lakáshitel lehet fogyasztóbarát, amely legalább 5 évig fix kamatozású.

A minősített hitelek feladata az MNB célja szerint többek között az, hogy kiszorítsák a drágább konstrukciókat, éppen ezért 3,5 százalékpontban maximálva van a kamatfelár.

A barátságos törlesztőkben is nagy különbség lehet

Bár a fogyasztóbarát lakáshiteleknél vannak eleve megszabott kritériumok, azért lehetnek különbségek a piacon elérhető ajánlatok között. A money.hu fogyasztóbarát lakáshiteleket összehasonlító kalkulátora szerint a 15 millió forintos, 20 éves futamidejű és végig fix kamatozású hitelek közül

a legolcsóbb kevesebb mint 9 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (thm) rendelkezik, így havi 130 ezer forint alatt lesz a havi törlesztőrészlet.

Ezzel szemben a drágább fogyasztóbarát hitelek azonos paraméterek esetén akár 11 százalék feletti thm mellett 150 ezer forint körüli havi törlesztéssel vehetőek fel. Ebből is látható, hogy kulcsfontosságú a hitelek összevetése, még a fogyasztóbarát lakáshiteleknél is.

A fogyasztóbarát lakáshitelek előnye, hogy ösztönzi az esetleges hitelkiváltásokat a jogszabályi limiteknél kedvezőbb folyósítási és előtörlesztési díjmaximumok meghatározásával. A bankok ezekre a hitelekre folyósítási díjat nem számítanak fel, az előtörlesztési díj pedig nem lehet több, mint az előtörlesztett összeg 1 százaléka. Ez a mostani helyzetben kiemelten fontos tényező. Mégpedig azért, mert aki most vesz fel lakáshitelt, annak a későbbiekben érdemes számolnia a hitelkiváltási lehetőséggel. Ugyanis,

ha a gazdasági bizonytalanság enyhül, az infláció lejtőre kerül, akkor a kamatok is csökkenhetnek.

Ennek eredményeként később alacsonyabb kamatozású, azaz olcsóbban törleszthető fix kamatozású lakáshitelre lehet cserélni a meglévőt.

Kapuban a zöld MFL

A lakáshitel-felvételt tervezők számára jó hír lehet az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank döntése értelmében változások lesznek a fogyasztóbarát lakáshiteleknél. Idén áprilistól a zöld lakáscélok kedvező feltételű finanszírozása is bekerül a programba, ez többek között azt jelenti, hogy energiatakarékos lakóingatlanokra lehet majd igényelni az ilyen lakáshiteleket.

Jövő januártól pedig a fogyasztóbarát lakáshiteleknél lehetőség lesz a kölcsönök online módon történő felvételére, amely a hitelfelvétel elektronikus úton történő lefolytatását jelenti egészen a szerződéskötésig. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a szerződés megkötéskor kell majd bemenni személyesen a bankba.