GFM: 2022-ben megvédtük a keresetek vásárlóerejét, tizedik éve nő a reálbér

Sajószentpéter, 2021. július 9. Dolgozók a Főnix Megváltozott Munkaképességű Nonprofit Kft. sajószentpéteri üzemcsarnokában 2021. július 9-én. A világot sújtó járványhelyzet ellenére a cég sajószentpéteri gyárában meg tudták tartani a munkavállalókat, folyamatos a termelés, világpiaci terméket gyártanak, több mint százan. Az egy éve átadott, 185 millió forintból megépült, 500 négyzetméteres üzemben megváltozott munkaképességűek márkás síbakancsokat készítenek. MTI/Vajda János
Vágólapra másolva!
A KSH legfrissebb adatai szerint 2022 decemberében az átlagos bruttó bér 581.900 forintra, az átlagos nettó kereset 400.300 forintra emelkedett. 2022 egészét tekintve a bruttó átlagkereset 17,5 százalékkal 515.800 forintra, a nettó átlagkereset 18,2 százalékkal 355.300 forintra nőtt. Ezzel a bérek 2010-hez képest már több mint két és félszeresükre emelkedtek. A tavalyi 14,5 százalékos infláció mellett a bérek reálértéke éves szinten 2,6 százalékkal emelkedett, így 2013 óta már a tizedik éve tart a reálbér-növekedés. Ez nemzetközi szinten is kivételes teljesítmény, Németországban például már harmadik éve csökken a reálbér - írja a friss kereseti adatokkal kapcsolatban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleménye.
Vágólapra másolva!

Megállapítható, hogy a háború és a káros szankciók miatt kialakult szankciós infláció elvette a reálkeresetek dinamikusabb növekedésének lehetőségét, sőt a szankciós infláció miatt a magyar fizetések reálértéke csökkent volna, ha nem védjük meg a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig, ha nincs a kamatstop vagy az élelmiszerárstop.

A célzott intézkedéseknek köszönhetőenazonban a kormány meg tudta védeni a bérek vásárlóerejét.

Illusztráció Forrás: MTI/Vajda János

A kormány azon dolgozik, hogy a bérek és a reálkeresetek 2023-ban is tovább nőhessenek,miközben megvédjük a családokat és a teljes foglalkoztatottságot, ezért el kell kerülni arecessziót és le kell törni az inflációt.

A gazdaságpolitikai intézkedések be fognak érni, idén 1,5 százalékkal bővülhet a GDP és év végére egy számjegyűre csökkenhet az infláció - áll a minisztérium közleményében.