Megváltoztatja a nevét egy európai ország

Jičín, Csehország
Vágólapra másolva!
Az országok nevének megváltoztatására több példát is fel lehetne sorolni, akár a közelmúltból is, gondoljunk csak Grúzia példájára, amelynek hivatalos elnevezése már több mint egy évtizede Georgia. A csehek szerettek volna egy rövidített angol nevet az országuknak, és a Czechia elnevezés mellett döntöttek, rövidesen ezt fogják használni többek között a sporteseményeken.
Vágólapra másolva!

A névváltoztatás gondolata egyébként nem teljesen újkeletű, ugyanis az elmúlt években az angol Czechia és a Czech Republic, vagyis a Csehország és a Cseh Köztársaság egyaránt használatos kifejezés volt, a jövőben azonban ez utóbbit csak hivatalos kormányzati dokumentumokban, jogi levelezésekben és diplomáciai ügyekben használják majd - írja a Timeout nyomán a Roadster.

A csehországi Jičín városának főtere Forrás: David Paloch, 2004/David Paloch/Wikipedia

A Czechia rövidített elnevezést kevésbé formális helyzetekben fogják alkalmazni, így például irodalmi művekben, újságokban és sporteseményeken.

A Czech Republic, vagyis a Cseh Köztársaság elnevezés 1993. január 1-jével született meg, amikor a korábbi Csehszlovákia két önálló államra, Csehországra és Szlovákiára vált szét.