A Lucara Diamond bányaóriás lendületesen halad a botswanai Karowe gyémántbánya földalatti bővítésével. A vállalat egy összesen félmilliárd dollár értékű lyukat kezdett ásni a bánya alá, ami legalább 2040-ig meghosszabbítja a létesítmény élettartamát.

A Lucara Diamond gyémántbánya vállalat frissítette az információkat a botswanai Karowe bánya földalatti bővítési projektjéről. A tervek szerint a bővítés legalább 2040-ig meghosszabbítja majd a bánya élettartamát, és 4 milliárd dollárnyi többletbevételhez járul hozzá – írja a Mining.com.

A világ egyik legjelentősebb gyémántbányájának termelése 2026-ban pöröghet fel, a teljes földalatti termelési kapacitást pedig 2026 második felében éri el. A Lucara Diamond 2022-ben 106 millió dollárt fektetett be a földalatti fejlesztésbe. A berendezésekkel és az üzemeltetéssel összefüggő kihívások azonban lassították a munkálatokat. A termelőaknában már befejezték a fúrást, jelenleg a szellőzőaknában folytatják a munkát.

Folytatódik a hatalmas föld alatti fejlesztés a botswanai Karowe gyémántbányábanForrás: Lucara Diamonds/Philip Mostert

A Karowe földalatti beruházás teljes tőkeköltsége 547 millió dollár lehet, és ebben benne vannak az előre nem látható többletköltségek is. A projekttel kapcsolatos további információk 2023 közepén várhatók majd.

A Lucara 2022-re 212,9 millió dolláros bevétellel számolt, szemben az egy évvel korábbi 230,1 milliós eredménnyel. A tavalyi nettó nyereség azonban 40,4 millió dollárra nőtt a 2021-es 23,8 millióról.

A globális gyémántpiac 2022-ben egészséges és stabil maradt, bár az év második felében csökkentek az árak, ami hatással volt a vállalatok bevételeire is. A növekvő gazdasági bizonytalanságok ellenére a 2023-as kilátások optimisták, elsősorban a globális gyémántpiacon mutatkozó hiány miatt – hangsúlyozta közleményében Eira Thomas, a Lucara vezérigazgatója.