Még a konyhai robotokat is leépíti a Google

Horizontal ILLUSTRATION WEB SITE COMPUTER TECHNOLOGY SCREEN LOGO INTERNET
(FILES) In this file photo taken on January 22, 2019 a technician passes by a logo of US internet search giant Google during the opening day of a new Berlin office of Google in Berlin. - Google will pay partnered media publishers in three countries and offer some users free access to paywalled news sites, the tech giant said June 25, 2020. The announcement comes after legal battles in France and Australia over Google's refusal to pay news organizations for content.In a blog post the firm said they would launch "a licensing program to pay publishers for high-quality content for a new news experience" due to launch later this year. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években sorra jelentek meg a jóslatok arról, hogy a robotok elvehetik az emberek munkáját. A Google-nél azonban már a robotoknak sem biztos az állásuk. A legfrissebb hírek szerint ugyanis a technológiai óriásnál a konyhai takarító robotokat fejlesztő üzletágat elkezdték leépíteni - túl azon, hogy nem is használják azokat a továbbiakban.
Vágólapra másolva!

A megszorítások miatt a Google-nél már a robotok állása sincs biztonságban. Egy friss beszámoló szerint ugyanis a technológiai óriás elkezdte leépíteni az Everyday Robots nevű robotikai leányvállalat által készített, igen drága gépeket.

A robotokat elsősorban szemetek szelektálására és kávézók takarítására használták

– írja a New York Post.

Denise Gamboa, az Everyday Robots marketing és kommunikációs részlegének vezetője közölte, a friss döntés értelmében az Everyday Robots többé nem lesz különálló projekt a Google anyacégének (Alphabet) keretei között.

Hozzátette, a technológiát és a dolgozók egy részét a Google Research üzletágába integrálják.

Az Everyday Robots egykor több mint 200 embert foglalkoztatott. A beszámolók szerint azonban a részleg jövőképe nem volt világos. Kérdéses volt ugyanis, hogy a leányvállalat a kutatásra vagy egy önálló termék fejlesztésére kíván-e összpontosítani. Ráadásul a gépek túl drágák is voltak az egyéni felhasználók számára, mivel egyetlen robot több tízezer dollárba került.

A projekt vezetője, Hans Peter Brondmo még 2021-ben tett közzé egy blogbejegyzést, amelyben elmondta, hogy több mint 100 robotot fejlesztettek ki, melyek a saját irodáikban látnak el feladatokat.

A mostani átszervezés következtében a cég a saját robotjait is nyugdíjazhatja.

A múlt hónapban az Alphabet bejelentette, hogy mintegy 12 ezer dolgozójától tervez megválni. A vállalat ezzel olyan technológiai óriások leépítési hullámait követte, mint a Microsoft, az Amazon, a Twitter vagy a Meta.

A cég a koronavírus-járvány alatt jelentősen megnövelte a dolgozóinak számát. Tavaly év végén már közel 187 ezer alkalmazottja volt az Alphabetnek, szemben a 2019 végi 119 ezerrel.

A pénzügyi nehézségek mellett a vállalat részvénye is megszenvedte az elmúlt időszakot. Az Alphabet papírjának árfolyama a hónap elején több mint 7 százalékot esett, a társaság piaci értéke pedig 100 milliárd dollárral csökkent.