Óriási, rejtélyes monolitot építenek meg az olajkirályságban

New Murabba, Mukaab nevű építészeti projekt, Rijád, Szaúd-Arábia
Vágólapra másolva!
A szaúdi kormány nyilvánosságra hozta a Mukaab nevű felhőkarcoló terveit. Az építmény egy hatalmas, elképesztően látványos kocka lesz, melyet az Új Murabba negyed középpontjának szánnak.
Vágólapra másolva!

A szaúdi kormány nyilvánosságra hozta az ország legújabb építészeti projektjének terveit.

A Mukaab nevű felhőkarcoló egy hatalmas, látványos kocka lesz, amely a rijádi Új Murabba negyed középpontjában áll majd

– írja az Arch Daily.

A tervek szerint a Mukaab lehet a világ egyik legnagyobb épülete,

melynek magassága, szélessége és hossza is 400 méter lesz.

Az épület Rijád északnyugati részén, egy 19 négyzetkilométeres területen helyezkedik majd el, és ez lesz a világ egyik legnagyobb belvárosi fejlesztése.

A rijádi Új Murabba negyed központjában állhat majd a hatalmas szuperkocka Forrás: New Murabba

Az Új Murabba negyedbe zöldövezeteket, illetve gyalogos és kerékpárutakat terveztek, hogy fenntartható közlekedési alternatívákat teremtsenek a helyi közösségek számára.

A negyed saját belső közlekedési rendszerrel működik majd, és úgy tervezték, hogy 15 perces sétatávolságon belül kínáljon lakó-, munka-, illetve szórakozási lehetőségeket.

A kulturális kínálatban több mint 80 szórakoztató és kulturális helyszín kap helyet. Ezek között lesz egy új múzeum, egy technológiai és dizájn egyetem, valamint egy színház is.

A fejlesztés több mint 104 ezer lakóegységet hoz létre, valamint 980 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi területet foglal majd magában,

1,4 millió négyzetméternyi iroda, szabadidős és közösségi tér mellett.

A Mukaab belső terének fő jellemzője egy spirális torony lesz, amelyet egy speciális vázszerkezetbe burkolnak. Az épület maga számos kiskereskedelmi, kulturális és turisztikai létesítményt és látványosságot foglal majd magában, de szállodai és lakóegységek is helyet kapnak benne. A szaúdi kormány hivatalos közlése szerint a projekt várhatóan 2030-ra készül el.

Szaúd-Arábia újabb elképesztő építészeti projektet mutatott be Forrás: New Murabba

A Mukaab mellett Szaúdi-Arábia számos más ambiciózus projektet is bejelentett az elmúlt években. Ezeket az állami befektetési alapon keresztül finanszírozzák, a Vision 2030 nevű nagyszabású terv részeként.

A tervek között szerepel a Neom nevű, 170 kilométer hosszú, 500 milliárd dollárból épülú új város, illetve épületegyüttes, amely a Vörös-tenger partvidékét köti össze Szaúd-Arábia északnyugati részének hegyeivel és felső völgyeivel. További fejlesztések közé tartozik az Oxagon nevű nyolcszögletű úszó kikötőváros, a Pangeos nevű, teknősre hasonlító úszó szuperváros, valamint Trojena, amely egy egész évben nyitva tartó szabadtéri sí- és kalandsport célpont.