Kim Dzsongun nassol és pezsgőben fürdik, míg népe éhezik

Észak-Korea, gyerek, gyerekek, éhező, éhezés, gyermek, étkezés, étel, sovány, Észak, Korea
A malnourished North Korean boy, 3, is fed a vitamin and mineral-enriched porridge supplied by the United Nations World Food Programme at a hospital in Sinyang county, 04 August 2004 in South Pyongang province. The first Japanese food aid to North Korea in nearly four years is set to be delivered to the impoverished Stalinist state later this year after Tokyo gave its green light to the plan in early August. The 125,000 tons of food is to be delivered through the World Food Program while seven million dollars' worth of medical supplies will be handled by the UN Children's Fund UNICEF and the World Health Organization (WHO). AFP PHOTO/Gerald Bourke/WFP (Photo by GERALD BOURKE / WFP / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben Észak-Korea lakossága az élelemhiány egyre brutálisabbá váló időszakát éli, Kim Dzsongun legfelsőbb vezető és barátai süteményekkel, pezsgővel, és nassolnivalóval gazdagon megrakott asztal mellett ünnepelnek - írja a Daily Star. 
Vágólapra másolva!

A hírek szerint egyre többen ájulnak el az alultáplátság miatt abban az országban, ahol az elmúlt évtizedek legsúlyosabb éhínsége fenyeget a termést gyérítő természeti katasztrófáknak, az Ukrajnában zajló háborúnak, valamint a koronavírus-járvány okozta határzárak miatti elszigeteltségnek köszönhetően.

Egy emberi jogi szervezet még arra is felhívta az észak-koreai vezetők figyelmét, hogy

a nukleáris üzemek közelében termesztett élelmiszerek potenciálisan szennyezettek lehetnek.

A figyelmeztetésre válaszul a phenjani kormány a következő napokban ülést tervez, hogy megvitassák az állam mezőgazdasági problémáit. Senki sem szeretné ugyanis, hogy megismétlődjön az 1990-es években tapasztalt éhínség, amely egyes becslések szerint néhány százezer, de más kalkulációk szerint több mint hárommillió lakos életét követelte.

Illusztráció Forrás: AFP/Gerald Bourke

Michael Madden, az NK Leadership Watch igazgatója szerint azonban az ország már veszélyesen közel jár ahhoz, hogy ismét átélje a '90-es évek borzalmait.

"A Központi Bizottság általában évente egyszer vagy kétszer ülésezik, így ez a február végi találkozó komoly problémákra utal" - nyilatkozta Madden.

Ennek ellenére a legfelsőbb vezetés február 8-án nagyszabású katonai parádéval egybekötött tartalmas lakomát csapott,

a terített asztal tömve volt mindenféle édességgel, pattogatott kukoricával és pezsgővel is.

Az ünneplést az állami televízió is közvetítette, így millióknak kellett végignézniük, ahogy a teremben ülők egy halom sajtot, friss gyümölcsöt és még egy csokoládé szökőkutat is elfogyasztottak illetve használtak.

Az Origo az észak-koreai élelmezési válsággal nemrég több cikkében is foglalkozott, például ebben és ebben.