Nagy bejelentés az OTP-től, erről érdemes tudniuk a lakást vásárlóknak

architecture build construction exterior front design drawing sketch idea home house custom new property real estate building pencil ink plan rendering illustration outline diagram blueprint layout new home new house house shopping housing sky grass field
CSOK családiház építés.
Vágólapra másolva!
Az OTP Lakástakarékpénztár három és fél év után rukkolt elő új termékkel, így a Fundamentának ismét lett konkurense a piacon. Az új lakástakarék konstrukció a 2018 októberében az új szerződésekre elkaszált állami támogatással veszi fel a versenyt, ugyanis akár 30 százalékos prémiumot is kaphatnak, akik így takarítanak meg.
Vágólapra másolva!

Az új lakástakarékpénztári szerződések állami támogatásának megszüntetése után egy ideig még próbálkoztak a piaci szereplők új csomagokkal, de

a 30 százalékos állami támogatás nélkül végül csaknem teljesen kihalt ez a megtakarítási forma a piacon.

Az Aegon Lakástakarékpénztár még az állami támogatás megszűnése előtt néhány héttel függesztette fel az értékesítést, a meglévő szerződései azóta az Erstéhez kerültek. 2019 őszén végül az OTP, 2020 őszén pedig az Erste is felfüggesztette az értékesítést, így azóta egyedüliként a Fundamentánál lehetett új lakástakarékpénztár szerződést kötni - egészen mostanáig.

A lakástakarékok előnye az, hogy havi kisebb összegű folyamatos megtakarításokkal spórolhatunk a lakáscéljaink megvalósításához.

A teljes futamidőre a prémiummal együtt már értelmezhető, bár alacsony kamatot adnak. Ennek fejében viszont a futamidő végén kedvező, a piacinál jellemzően valamivel jobb kamatú lakáshitelt nyújtanak, aminek az összege a megtakarítástól függ – írja a Bank360.hu.

Illusztráció Forrás: 123rf

Mit kínál az új konstrukció?

Az OTP ugyanis visszalépett a piacra,

új Lakástakarék terméke március 1-től érhető el a magánszemélyeknek.

A társasházaknak és a lakásszövetkezeteknek még várniuk kell, de hamarosan számukra is elérhető lesz a lehetőség. Az ügyfelek két megtakarítási forma közül választhatnak: a Premium 4x10 rövidebb, négyéves futamidőre szól, a Prémium 8x30 pedig nyolc évre. A hosszabb futamidő vállalásával sokkal nagyobb, akár 30 százalékos prémiumot is el lehet érni a befizetések után, míg a rövidebb futamidő választásával 10 százalékos prémium érhető el. A havi befizetés 10 és 50 ezer forint között változhat egy szerződésre.

Miben más ez, mint az államilag támogatott lakástakarék volt?

A felhasználást tekintve nincs különbség a korábban elérhető lakástakarékokhoz képest, az összegyűjtött pénzt és a mellé felvehető kölcsönt ingatlanvásárlásra és felújításra is el lehet költeni. Ami egyszerűbb lett, az a lakáscél igazolása: a kifizetésnél elég a tulajdoni lap és az ügyfélnyilatkozat bemutatása, vagyis kevesebb az adminisztráció a kiutalás előtt, mint az állami támogatással érintett szerződéseknél volt.

A Bank360.hu szerint a másik fontos változás, hogy egy személy akár több szerződést is köthet, nincs korlátozva a szám. Az állami támogatásnál ez csak úgy volt megoldható, ha a közeli hozzátartozók nevére is kötött szerződéseket az, aki lakáscélt szeretett volna megvalósítani, mivel egy személy nevére csak egy szerződés szólhatott. Mivel azonban itt nem az állam adja a kedvezményt, hanem a lakástakarék, ezt megteheti többször is egy személyre.