Csaknem 600 ezer eurós piramisjátékot lepleztek le Egyiptomban

Ponzi, piramisjáték
Vágólapra másolva!
Huszonkilenc embert - közöttük tizenhárom külföldit - helyezett előzetes letartóztatásba az egyiptomi ügyészség egy internetes kriptovalutás csalásban való részvétel vádjával, amellyel 580 ezer eurónyi (219,6 millió forint) összeget zsebeltek be egyiptomiak ezreinek megtévesztésével - jelentette vasárnap az állami média.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség szombati közleménye szerint a HoggPool nevű internetes oldal nagy hasznot ígért az ügyfeleinek, akiket csalárd módon toborzott.

- mondta szombaton az egyik legnézettebb talk-show műsorvezetője.

Az augusztusban indított HoggPool februárig fizetett az ügyfeleknek, majd hirtelen bezárt, és eltűnt a pénzzel - írta az al-Ahrám című állami napilap, amely piramisjátéknak minősítette a csalást.

A lap szerint egyiptomiak ezrei adták bele megtakarított pénzük egy részét a vonzónak tűnő befektetésbe, a hivatalosnál jóval magasabb dollárátváltási árfolyam csábításában.

A belügyminisztérium szerint a gyanúsítottakat - tizenhat egyiptomit és tizenhárom külföldit - ugyanannak a meg nem nevezett országnak az állampolgárait -

őrizetbe vették, 95 mobiltelefont, 3367 SIM-kártyát és 41 külföldi bankkártyát lefoglaltak, miután az elkövetők Riot néven új oldal indítására készültek.

A 105 millió egyiptomi jelenleg az ország egyik legsúlyosabb gazdasági válságát éli. Egy év alatt az egyiptomi font értéke a felére csökkent a dollárhoz viszonyítva, az infláció pedig januárban 26,5 százalék volt.

A címlapi kép illusztráció!