Itt az új veszély: hangklónozó megoldással verik át áldozataikat a csalók

Illusztráció, csalás, átverés, becsapás, unokázós csalás
Portrait of stressed senior lady making call using mobile phone near window in modern office. Fustrated mature woman having unpleasant conversation, showing negative emotion, grabbing head
Vágólapra másolva!
Egy új technológiának köszönhetően a csalók a kiszemeltek rokonainak adják ki magukat, hogy gyorsan és könnyen pénzhez jussanak. Elég körülbelül 30 másodpernyi minta a bűnözőknek a családtagoktól vagy barátoktól, hogy mesterséges intelligenciával lemásolják a hangjukat.
Vágólapra másolva!

Januárban a Microsoft kutatói bemutattak egy olyan, írott szöveget beszéddé alakító mesterséges intelligencia eszközt, amely mindössze három másodperces hangmintából képes egy ember hangját pontosan szimulálni.

A csalók azonban már korábban is használtak hasonló technológiát, hogy átverjék az embereket.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A Fortune beszámolt arról, hogy egy kanadai család hogyan vesztett el több ezer dollárt az új technológiát használó csalóknak köszönhetően. A szülőket egy ügyvéd azzal kereste fel, hogy a gyermekük megölt egy amerikai diplomatát, így börtönbe került. Ezt követően arra kérte őket, hogy küldjék át neki a jogi szolgáltatásáért járó összeget, hogy képviselni tudja a fiút. A csaló, aki ügyvédnek adta ki magát, ekkor átadta a telefont a gyereküknek, aki elmondta a szülőknek, hogy pénzre lenne szüksége.

A klónozott hang annyira közel állt a valódi fiú hangjához, hogy az áldozatok elhitték azt, és 15 ezer dollárt utaltak a csalónak.

Az ElevenLabs nevű cég, amely AI hangeszközöket kínál, január 30-án megosztotta bejegyzésében, hogy egyre több hangklónozási visszaéléssel kapcsolatos esetet tapasztal. Másnap bejelentette, hogy a VoiceLab nevű eszközük többé már nem lesz elérhető az ingyenes fiókkal rendelkezők számára. Ennek hátterében az áll, hogy szinte az összes rosszindulatú tartalmat ingyenes, névtelen felhasználók hozták létre. Kérdéses, hogy az eljárás mennyire fogja megállítani a csalókat.