Hatalmas lehetőség a kormányzati energiatámogatás a szállás- és vendéglátóhelyek számára

hotel kulcs átadás recepció hotelvendég
Kiderült melyik hotelt szerették legjobban a vendégek - illusztráció
Vágólapra másolva!
Az ország előtt álló gazdasági kihívások hatékony kezelésére a magyar kormány többféle támogatási megoldás bevezetése mellett döntött a közelmúltban. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslatára például a turisztikai kkv-k számára is elérhetővé tették a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program korábban csak a feldolgozóiparban igénybe vehető forrásait. A KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program kiterjesztésével a szálláshely és vendéglátás ágazat kisvállalkozásai is történelmi segítséget kaphatnak megnövekedett rezsiszámláik fizetéséhez és energiahatékonysági beruházásaikhoz.
Vágólapra másolva!

A kormány a korábbi intézkedéscsomag után újabb támogatással segíti a gazdaság egyik húzóágazatának számító turizmust. Január végétől regisztrálhatnak a szálláshely-vendéglátás ágazat kis- és közepes vállalkozásai, valamint egyéni vállalkozói az erre az évre mintegy 70 milliárd forintos kerettel meghirdetett KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási programra.

A program támogatásaiban több ezer szálláshely-szolgáltató és vendéglátóhely üzemeltető lehet érintett.

Ehhez a januárban megnyitott és április végéig nyitva álló regisztráción keresztül vezet az út.

Miért fontos?

A program kiterjesztésével azok a szálláshely-szolgáltató és vendéglátóhely üzemeltető kkv-k váltak jogosulttá a támogatásra,

amelyek 2021. évi energiaköltségei elérik az azonos éves árbevétel 2 százalékát,

és számukra így komoly nehézséget jelent a megemelkedett energiaszámlák kigazdálkodása.

Ezek a kisvállalkozások foglalkoztatják ráadásul a két szektor munkavállalóinak 70-80 százalékát, mintegy 80-100 ezer főt, így családok ezreinek megélhetése függ hosszú távú stabilitásuktól. A program egyúttal növelni kívánja a turisztikai vállalkozások munkaerőmegtartó-képességét is. Ezért a támogatások elnyeréséhez

a pályázóknak vállalniuk kell, hogy foglalkoztatotti létszámukat 2022 utolsó három hónapjához képest az idei év utolsó negyedévének végéig nem csökkentik 10 százaléknál nagyobb mértékben.

Az is előírás továbbá, hogy az igénylők a jövő év végéig egy tetszőleges értékű, energiamegtakarítást eredményező vállalást teljesítsenek.

Két lábon álló segítség

A KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program támogatásait azok a szálláshely-szolgáltatással és vendéglátóhely üzemeltetéssel foglalkozó kis- és középvállalkozások, egyéni vállalkozók igényelhetik,

amelyek TEÁOR vagy ÖVJT kódjának első két számjegye 55-56 közé esik.

A program két lábon áll. Az első komponense maga a rezsitámogatás, a második pedig egy önerőtámogatás, amelyet hitellel megvalósuló energiahatékonysági beruházáshoz lehet felhasználni.

A program mérföldköveit, idővonalát az alábbi ábra szemlélteti:

Forrás:Magyar Turisztikai Ügynökség

„A" komponens: rezsitámogatás

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a turisztikai kkv-k az idei január-márciusi és az előző évi első negyedévi gáz-, villany-, és távhő számláik különbözetének legfeljebb felét visszaigényelhetik, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Az alábbi grafikán szemléltetjük az A komponens felépítését, egy fiktív példán bemutatva a rezsitámogatás számításának modelljét:

Forrás:Magyar Turisztikai Ügynökség

Lapozzon, a cikk a következő oldalon folytatódik!