Lebontják a főváros egyik legrégebbi strandfürdőjét

Csabagyöngye, Strandfürdő,
Vágólapra másolva!
A történelem egy darabkája tűnik most el Budapesten. Eltörlik a föld színéről a rákoscsabai Csabagyöngye fürdő maradványait.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a dunai fürdőzés kialakulása után társadalmi igény támadt a XX. század elején a mindenki számára elérhető fürdőhelyekre, így még az I. világháború előtt kialakították a Margitszigeten található Palatinus Strandfürdőt és a Római-strandot. Ezeket követte több társával együtt a rákoscsabai Csabagyöngye strandfürdő, amely a XVII. kerület egyik felkapott fürdőhelyévé vált rövid időn belül.

A harminc évvel ezelőtt bezárt Csabagyöngye strandfürdő jelenlegi állapotában Forrás: Vaskó Tamás

A most lebontandó medencék már több mint 90 éve léteznek. A rákoscsabai fürdő egyébként 1992-ben zárta be kapuját fürdőhelyként, és azóta az Üdvhadsereg kezelésében áll - írja a Metropol.

A Csabagyöngye strandfürdő 1933-ban Forrás: Vaskó Tamás / OSZK Roll

Az 1960-as években még két működő strand volt Rákoscsabán, de napjainkban már egy sincsen. A vasútállomásnál a Béke, korábbi nevén Mária strandfürdő, a másik pedig a Lemberg utca és a Csabagyöngye utca sarkán állt. A bontás alatt álló Csabagyöngyének innen származik a jól csengő neve. Érdekesség, hogy a 90-es években még egy ideig rockkoncerteket is adtak az üresen álló medencékben.