Elfogy a világ összes ezüstje a napelemek miatt

Napenergia, napelem
--FILE--Chinese workers install solar panels at a photovoltaic power station in Huaibei city, east China's Anhui province, 24 April 2018. China's power generation rose 7.4 percent in the first nine months of 2018, with electricity from nuclear and wind power facilities expanding at a fast pace in September. The growth in the first three quarters was 0.3 percentage points lower than the first eight months, the National Development and Reform Commission said Wednesday (24 October 2018). In September, electricity from hydropower plants rose 4.1 percent. Nuclear and wind power production surged 12.8 percent and 13.5 percent, respectively. Power consumption in the first nine months rose 8.9 percent, 2 percentage points faster than the same period of last year, but slightly slower than 9 percent for the first eight months of this year. The slowdown in power production and consumption came amid slightly slower economic growth. China's economy expanded 6.7 percent in the first three quarters, down from 6.8 percent in the first half but staying above the government's annual target of around 6.5 percent.
Vágólapra másolva!
A napelemek globális terjedése megállíthatatlan, azonban egyre nagyobb kérdést jelent, hogy lesz-e elegendő fém a panelek előállításához. Egy friss jelentés szerint a jelenlegi trendek szerint 2050-re már globális ezüstválsághoz vezethetnek a napelemek, ha az iparág nem talál megoldást a nyersanyagigény fenntartható kielégítésére.
Vágólapra másolva!

Az ezüst iránti globális kereslet rekordszintet ért el 2022-ben, és az igény várhatóan a következő évtizedekben növekedni fog. Ennek egyik oka, hogy a zöld energiák ágazatában egyre nagyobb igény mutatkozik a nemesfémre. Egy friss kutatás következtetése szerint

a jelenlegi trendek alapján egyedül a napenergia-szektor használhatja fel a Föld jelenleg ismert ezüstkészleteinek jelentős részét

– írja a Zerohedge.

Kiváló elektromos vezetőképessége miatt az ezüst fontos fém a napelemek gyártásában. Noha minden egyes napelemhez csupán kis mennyiségű ezüstöt használnak fel, de a napelemek iránti kereslet lendületes bővülése mellett egyre nagyobb kérdés, hogy az elérhető ezüstkészlet képes lesz-e kielégíteni az igényt.

A napenergia lendületes terjedése új problémákat is felvet Forrás: NurPhoto via AFP/Albert Llop/NurPhoto/Albert Llop

Az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatói egy decemberben közzétett tanulmányukban arra jutottak, hogy a napelemgyártás 2027-re már a jelenlegi éves ezüstkínálat 20 százalékát használhatja fel. 2050-re pedig még súlyosabb lehet a helyzet.

Ekkorra ugyanis a napelemszektor a Föld ma ismert teljes ezüstkészletének 85-98 százalékát fogja igényelni.

Ezzel párhuzamosan a Silver Institute adatai szerint a napelemgyártáshoz felhasznált ezüst mennyisége 2021-ben érte el a rekordot jelentő 113,7 millió unciát. Az iparág ezüstigénye 2013-ban még csak 50,5 millió uncia volt. A 2022-es végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, de

az előzetes becslések szerint a napelemgyártás tavaly 127 millió uncia ezüstöt használt fel.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták továbbá, hogy a fejlesztés alatt álló, hatékonyabb, úgynevezett N-típusú napelem-technológiák több ezüstöt is igényelnek, mint a jelenlegi piac több mint 80 százalékát kitevő „PERC" cellák.

Globális ezüsthiányt okozhatnak a napelemek Forrás: RHJPhtotos / Shutterstock

Egyes iparági szakértők szerint nem várható komolyabb ezüstválság a Földön, mivel a napelemgyártás idővel egyre kevesebb ezüstöt fog felhasználni. A szektor szereplői ugyanis olcsóbb alternatívákat fognak kifejleszteni. A tanulmány szerzői szerint azonban

az ezüst iránti kereslet még akkor is látványosan növekedni fog a következő években, ha az iparág csökkenti az ezüst felhasználását.

A kutatók szerint ráadásul az ezüst újrahasznosítása sem fogja érdemben csökkenteni az ellátási problémákat.

A megújuló energiaforrások globális terjedése tehát megállíthatatlannak tűnik, azonban egyre fontosabb lesz annak felmérése, hogy ehhez a növekedéshez miként fogják az országok biztosítani a szükséges nyersanyagokat.