Borzalmas bűz egy amerikai városban, Bruce Springsteen rosszul lett és elmenekült

Tacoma, Amerikai Egyesült Államok, északnyugati részén, Washington állam, Pierce megye, város, székhely
Oil storage tanks and smoke stacks on Puget Sound waterfront at night, Tacoma, Washington State, USA (Photo by Pete Saloutos / Image Source / Image Source via AFP)
Vágólapra másolva!
Sok városnak megvan a maga jellegzetessége: például London a ködös időjárásáról, New York pedig a szmogról híres, legalábbis a közhelyek szerint. A washingtoni Tacoma azonban más okból vált hírhedtté, ugyanis a Commencement-öböl - avagy a benne felgyülemlő ipari hulladék - miatt olyan szag töltötte be a várost, amely a záptojásra emlékezteti az embert. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyire volt népszerű turisztikai célpont a település, ha a kénes bűzről volt ismert?
Vágólapra másolva!

A záptojásszag városa

A Washington államban, Seattle városától nem messze délre található Tacomát a záptojáshoz hasonló sajátos "aromájáról" ismerhették sokan, amely a szélcsend és az apály idején volt a legrosszabb. Ennek hátterében az állt, hogy a Commencement-öböl hullámterületein hosszú évtizedeken keresztül felgyülemlett az ipari hulladék, ami nemcsak az óceán élővilágát veszélyeztette, hanem a turistákat is taszította.

Így nem meglepő, hogy Amerika egyik legszennyezettebb területének nyilvánították Tacomát és környékét.

A város vízpartja számos ipari és vegyipari vállalatnak a melegágya Forrás: Image Source via AFP/? Image Source, all rights reserved./Pete Saloutos

A város polgármestere 1988-ban arról tájékoztatta a New York Times-ot, hogy az úgynevezett „tacomai aroma" inkább csak egy kellemetlen szag, amely időről időre rátelepszik a településre. Hozzátette, hogy tudomása szerint az ott élőket – körülbelül 158 ezer embert – nem zavarja az ipari hulladékból keletkező bűz, sőt vannak napok, amikor nem is érezhető a záptojás szag.

A turisták azonban máshogy vélekedhettek, ahogy a sztárok is.

Például Bruce Springsteen amerikai rockénekes, azaz, egy igazi világsztár, annyira rosszul lett a terület szagától, hogy egyszerűen elmenekült a városból.

Túlzásba vitt iparosítás

A Commencement-öbölnek vízpartja számos ipari és vegyipari vállalatnak az otthona, így az ország egyik legszennyezettebb vízterületeként is emlegették. A túlzott iparosítás hatalmas mennyiségű hulladékot eredményezett a környéken, amely komolyan megviselte a város gazdaságát és turizmusát. A Simpson Tacoma Kraft cellulóz- és papírgyára például több tonna ként és más szennyező anyagot pumpált a levegőbe éveken keresztül, továbbá az állati tetemeltakarító és vegyi üzemek is tovább nehezítették a helyzetet. Mindez azt eredményezte, hogy az ipari, kellemetlen szagú szemét megrekedt a Commencement-öböl természetes medencéjében, és a helyiek évtizedeken keresztül ezzel a „tacomai aromával" éltek együtt.

A képen a washingtoni Tacoma Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Earl's Photos/Shutterstock. No use without permission./Earl's Photos

A KnowledgeNuts cikke szerint a záptojásszag mára már kevésbé jellemzi a várost, ami jelentős erőfeszítésekkel teli munkával jelentett Tacoma számára. A tisztítás 1986-ban kezdődött, és csaknem 10 évig tartott, és bár a munkák hivatalosan befejeződtek, a Környezetvédelmi Ügynökség még mindig úgy tartja nyilván a területet, mint amit továbbra is folyamatosan ellenőrizni kell a talajvízszennyezése miatt. Emellett a helyi ipari üzemek is dollármilliókat költöttek létesítményeik korszerűsítésére, aminek az eredménye számottevően érezhető.

A bűz forrásának - a szennyezett talajnak- az eltüntetése több tízezer, zsúfolásig megtöltött szemétszállító teherautót jelentett.