Sok városnak megvan a maga jellegzetessége: például London a ködös időjárásáról, New York pedig a szmogról híres, legalábbis a közhelyek szerint. A washingtoni Tacoma azonban más okból vált hírhedtté, ugyanis a Commencement-öböl - avagy a benne felgyülemlő ipari hulladék - miatt olyan szag töltötte be a várost, amely a záptojásra emlékezteti az embert. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyire volt népszerű turisztikai célpont a település, ha a kénes bűzről volt ismert?

A záptojásszag városa

A Washington államban, Seattle városától nem messze délre található Tacomát a záptojáshoz hasonló sajátos "aromájáról" ismerhették sokan, amely a szélcsend és az apály idején volt a legrosszabb. Ennek hátterében az állt, hogy a Commencement-öböl hullámterületein hosszú évtizedeken keresztül felgyülemlett az ipari hulladék, ami nemcsak az óceán élővilágát veszélyeztette, hanem a turistákat is taszította. Így nem meglepő, hogy Amerika egyik legszennyezettebb területének nyilvánították Tacomát és környékét.

A város vízpartja számos ipari és vegyipari vállalatnak a melegágyaForrás: Image Source via AFP/? Image Source, all rights reserved./Pete Saloutos

A város polgármestere 1988-ban arról tájékoztatta a New York Times-ot, hogy az úgynevezett „tacomai aroma" inkább csak egy kellemetlen szag, amely időről időre rátelepszik a településre. Hozzátette, hogy tudomása szerint az ott élőket – körülbelül 158 ezer embert – nem zavarja az ipari hulladékból keletkező bűz, sőt vannak napok, amikor nem is érezhető a záptojás szag. A turisták azonban máshogy vélekedhettek, ahogy a sztárok is.Például Bruce Springsteen amerikai rockénekes, azaz, egy igazi világsztár, annyira rosszul lett a terület szagától, hogy egyszerűen elmenekült a városból.

Túlzásba vitt iparosítás

A Commencement-öbölnek vízpartja számos ipari és vegyipari vállalatnak az otthona, így az ország egyik legszennyezettebb vízterületeként is emlegették. A túlzott iparosítás hatalmas mennyiségű hulladékot eredményezett a környéken, amely komolyan megviselte a város gazdaságát és turizmusát. A Simpson Tacoma Kraft cellulóz- és papírgyára például több tonna ként és más szennyező anyagot pumpált a levegőbe éveken keresztül, továbbá az állati tetemeltakarító és vegyi üzemek is tovább nehezítették a helyzetet. Mindez azt eredményezte, hogy az ipari, kellemetlen szagú szemét megrekedt a Commencement-öböl természetes medencéjében, és a helyiek évtizedeken keresztül ezzel a „tacomai aromával" éltek együtt.

A képen a washingtoni TacomaForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Earl's Photos/Shutterstock. No use without permission./Earl's Photos

A KnowledgeNuts cikke szerint a záptojásszag mára már kevésbé jellemzi a várost, ami jelentős erőfeszítésekkel teli munkával jelentett Tacoma számára. A tisztítás 1986-ban kezdődött, és csaknem 10 évig tartott, és bár a munkák hivatalosan befejeződtek, a Környezetvédelmi Ügynökség még mindig úgy tartja nyilván a területet, mint amit továbbra is folyamatosan ellenőrizni kell a talajvízszennyezése miatt. Emellett a helyi ipari üzemek is dollármilliókat költöttek létesítményeik korszerűsítésére, aminek az eredménye számottevően érezhető. A bűz forrásának - a szennyezett talajnak- az eltüntetése több tízezer, zsúfolásig megtöltött szemétszállító teherautót jelentett.